петак, 07. маја 2021. | 21:53

Неговање и чување локалног говора

Друштво за српски језик и књижевност „Старо Косово“ у Штрпцу

 

Крајем априла – почетком маја биће расписан конкурс за најлепшу причу у дијалекту. – У пројекат ће бити укључени и наставници и ученици виших разреда основних школа као и средњих школа из Сиринићке жупе и Косовског Поморавља
У Економско-техничкој школи „Јован Цвијић“ у Штрпцу ових дана је одржана Скупштина Друштва за српски језик и књижевност „Старо Косово“ које је основано новмебра прошле године. Друштво окупља професоре српског језика и књижевности са територије јужног дела Косова и Метохије, односно из Сиринићке жупе и Косовског Поморавља. Основни циљ Друштва је унапређење наставе на српском језику и књижевности у школама као и очување локалног говора. Председник Друштва је професор Душанка Живанић Илић која каже да Друштво ради још од 2019. године али да је регистровано почетком новембра прошле године и да је отворено и за оне који нису профеосри српског језика али се на неки начин баве језиком.
– Живимо у таквој средини у којој је још увек жив дијалекат, односно локални говор, који се свуда у свету сматра огромном нематеријалним богатством једног народа. Ми ћемо се бавити и проучавањем локалног говора у Сиринићкој жупи и Косовском Поморављу, надам се и шире. Један од пројеката Друштва за српски језик и књижевност „Старо Косово“ који за циљ има очување локалног дијалекта биће покренут крајем априла – почетком маја ове године. Тада ће бити расписан конкурс за најлепшу причу у дијалекту. У пројекат ће бити укључени и наставници и ученици виших разреда основних школа као и средњих школа из Сиринићке жупе и Косовског Поморавља, каже проф. Душанка Живанић Илић.
За разлику од свих досадашњих конкурса овога пута се тражи прича у дијалекту тако да ће они који буду кнкурисали, писати причу онако како говоре и изражавају се изван школе и установа. Моћи ће да унесу и неке анегдоте у говору својих бака, дедова и комшилука. Суштина је да ученици швате колико је важно сачувати свој локални говор који у Сринићкој жупи и Косовском Поморављу има своје карактеристике и издваја се по особеностима од других дијалеката. Поред тога што уче и морају да знају стандардни језик, ученици ће и на овај начин шватити да је и познавање дијалекта право богатство и да га зато треба сачувати од заборава.
 С.Ђукић

Подели на: