Најновије вести

Негујемо и употпуњујемо културне садржаје

Дан Центра за културу ”Сава Дечанаћ” у Лепосавићу

 

Центар за културу ,,Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу од свог оснивања до данас организатор је културних садржаја у општини. Десетог маја обележио је свој дан и славу у знак сећања на дечанског монаха и епископа Саву Дечанца.
Обележавање дана Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу почело је служењем опела Сави Дечанцу испред његове бисте код Дома културе у Лепосавићу. Опело су вршили свештеници Храма Светог Василија Остошког у овом месту, а након опела протојереј Миломир Влашковић истакао је, ‘’ да водјени великим примером и делом Саве Дечанца треба и ми да се поправљамо и да чекамо боља времена’’.
– Сава Дечанац био је горштак са ових простора, човек који је с поносом представљао свој род и у олтару , али и на бојном пољу када је то требало, остављајући нама пример како то треба и као доликује и крст часни носити и своју државу и своје ближње бранити. Био је човек великих способности, један од оних изабран од српскога рода, да буде представник српског народа на Берлинском конгресу на понос и пример. Нека његовим примером водјени и млади и они који тек долазе буду на правом путу , христоносном путу, истакао је протојереј Влашковић.
Овим поводом организована је и свечана академија у великој сали Дома културе у Лепосавићу, којој су присуствовали запослени у Центру за културу, општинско руководстви и бројни гости. Академија је почела интонирањем химне Републике Србије у изводјењу хора Факаултета уметности Приштина – Звечан, под диригентском палицом Јасмине Новокмет. Центар за културу успоставио одличну сарадњу са Факултетом уметности и чести су учесници на овдашњим манифестацијама.
Сечење славског колача обавило је свештенство храма Светог Васиља Остошког, у присуству домаћина директора Центра за културу Бранка Ковачевића. Овом приликом, отац Драган Дјукић подсетио је, да данашњи дан обележавамо и као дан када су на Врачару Турци спалили мошти Светога Саве.
– Данас је празник који је повезан са многим другим празницима, јер на данашњи дан наша православна црква обележава спаљивање моштију Светог Саве на Врачару. То је био догадјај који је обележио крај шеснаестог века. Зашто су спаљене, зато што је велики број људи долазио на његов гроб и ту налазио утеху и ту налазио помоћ и све оно чега нема на овом свету, који врло често страда. Како некада , тако и данас Свети Сава је не само православнима, него и не православнима помагао, и тиме сведочио љубав божју према свим људима. Јер љубав божја се излива према сваком човеку. То је многима засметало и спалили су његове мошти. Не тако давно и овде код нас спаљивали су светиње, вадили су мошти светитеља из многих цркви , али Господ који воли човека, он их је одбранио и сачувао. Те светиње су опет васкрсле. У овом васкршњем периоду Христос је страдао, али је и васкрсоа. То је велика утеха и помоћ, јер да није наших светиња, драга браћо и сестре и да није православне цркве, не би смо ми били овде. Путем Светог Саве кренуо је и Сава Дечанац и показао нам пут којим сви треба да идемо. Честитам вам ове повезане празнике, нека вам је срећна слава и предстојећа слава Светог Василија Остошког, поручио је отац Драган Дјукић.
Сава Дечанац је наше горе лист, пореклом из фамилије Бараћ из села Гњеждана на Рогозни у општини Лепосавић. Као велика духовна вертикала ка Богу и на земљи као велики мисионар , духовни пастир, прегаоц мира и помирења у прошлом веку оставља неизбрисив траг свог постојања у служби цркви, Богу и народу. Центар за културу носи име једног таквог великана српскога рода, трудећемо се да и ми својим великим радом и трудом оставимо велика културна добра и дела о којима ће се некада причати, речено је на свечаној академији.
Приказан је и документарни филм о делу и раду Саве Дечанца. Бранко Ковачевић,в.д. директор Центра за културу ,,Сава Дечанаћ’ подсетио је све присутне на све манифестације које се организују током године.
– Својим вредним и посвећеним радом настојимо да оправдамо поверење свог оснивача
Скупштине општине Лепосавић, а пре свега захвални смо смо Министраству културе И Информисања Републике Србије које подржава многе наше манифестације. Тим Центра за културу у оквиру свог плана И програма, упркос корона вирусу, успео је да реализује низ активности. Успешно смо организовали ликовну колонију ‘’Копаоник’’, манифестацију медјународног карактера , што је чини још значајнијом у ширем културном смислу. Музичка манифестација ‘’Акорди Лешка’’И Рок фест успешно су реализоване на задовољство наших суградјана, који су се зажелели културних садржаја.
Визија развоја Центра за културу подразумева реализацију пројекта опремања биоскопске сале, у плану нам је преддигитализација И дигитализација опреме коју користимо за манифестације, као и дигитализација управе И оспособљавање кадрова наше установе. Филмски фестивал, је са са сада већ успешном традицијом , реализован И ове године, а имали смо значајну бољу понуду филмова на задовољство љубитаља филмске уметности. Добру сарадњу остварили смо са Народним позориштем у Приштини , па су изведене представе њиховог уметничког ансамбла. Имали смо и низ хуманитарних акција, а планирамо их и у будуће. Сарадњом са факултетима у нашој општини, као и са Студенским центром дајемо подршку образовању И постајемо спрега измедју образовања и културе. Остварена је сарадња са сродним институцијама широм Србије као што су Центри за културу у Горњем Милановцу, Лесковцу, Младеновцу И другим градовима. Настојања да одговоримо на културну потребу градјана подршку су нам пружали И појединци, И тако су постали добитници признања за допринос у развоју Центра, казао је Ковачевић уз напомену да настављају да осмишљавају програме које ће градјанима понудити у наредном периоду. В. Вукојевић

Подели на: