понедељак, 20. септембра 2021. | 00:39

Некад пуно село, данас двадесетак житеља

Укљештена у дубодолини шарпланинских, више од 2000 метара високих врхова са једне, јужне стране, и планине Ошљак са нешто нижим врховима, са северне стране, налази се Средачка Жупа, на крајњем југу Метохије, у општини Призрен.

 

До 16 села Средачке Жупе стиже се, од Призрена, уз камениту Дувску клисуру Призренске Бистрице, поред манастира Светих Арханђела, или из правца Штрпца, Сиринићке Жупе, преко превоја Превалац на 1500 метара надморске висине.

Не зна се одакле је живописније. Ипак, преко превоја Превалац дочарава се пунија слика 16 села Средачке Жупе подно, још и у јуну снегом покривених врхова и страна Шар планине и голог Ошљака са северне стране. Дно Средачке Жупе је Призренска Бистрица која извире на Шар планини, лево од Превалца, идући низ реку и на око 1600 метара надморске висине. Хучна и пенушаво бела Бистрица стропоштава се урезаним каменим коритом према Призрену.

Средска, велике куће и поплочани сокаци

Жупа је добила име по месту Средска, 12 километара удаљеном од Призрена, некада чисто српском селу. Село је смештено у горњем току Призренске Бистрице са обе стране планинске реке. Старе велике куће сазидане од камена са поплочаним сокацима, уз то данас урасле у коров и шипражје сведоче да у селу нема много житеља. Тек их је двадесетак, док зими у селу остаје само пет – шест душа. Људи из Средске су се због оскудних услова живота после 1850. године селили за Америку и враћали се касније. Са стеченим капиталом у Средској су подизали велике камене куће, често и троспратнице које и данас очаравају изгледом и очуваношћу.

– Средска се састоји од седам засеока, и то четири десно од тока реке Бистрице: Богошовце, Паличојћи, Пејчићи и Рачојћи, док су три лево од реке, Крајћи, Милачићи и Стајковце. Село је 1947. године имало 172 куће и више од 900 становника, углавном Срба. Сречани су се углавном селили у Призрен, али и у друга места на Косову и Метохији, затим у Скопље, Тетово, па и у централну Србију, нарочито у Београд и у покрајину Војводину, али и у друге републике. До 1981. године село је спало на свега 453 житеља – препричава историју села Радислав Совтић који се са супругом Добрилом у село враћа почетком сваког лета и овде остају до новембра. Совтић важи за угледног Сречанина и Призренца, човек са два факултета, кога и данас редовно посећују људи из читаве Жупе и Призрена. Уверили смо се у то док смо били на пар сати гости у његовој обновљеној кући.

Неизвесна будућност

До бомбардовања 1999. Средска је имала око 140 сталних житеља у 40-так домаћинстава. Сви Срби из Средске су протерани у мартовском погрому 2004. године.

– После бомбардовања Југославије јуна 1999. године и доласка НАТО трупа на Косово и Метохију долази до протеривања српског становништва. Сви Сречани су протерани у марту 2004. године и више од три године у селу није било ни једног житеља. Све куће су опљачкане или оштећене. У центру села је спаљен Дом културе са поштом, док су школу користили немачки војници Кфора као касарну – каже 80-годишњи Радислав Совтић. До 2002. године посете Средској уопште нису биле дозвољене Србима, а први организован повратак остварен је тек 2003. године доласком двадесетак носиоца домаћинстава у селу. У Средској данас ради здравствена амбуланта у којој је стално дежурна медицинска сестра Љиљана Гаџић, док два пута недељно долази лекар из Ораховца. У средишту села је и полицијска станица поред које је и напуштени пункт немачког Кфора.

– Амбуланта много значи за Србе у Средачкој Жупи. Само да је више становника. Значи нам много долазак лекара у село, јер су у целој Жупи углавном остали стари којима су потребни лекарски савети и помоћ – говори Гаџићева. У Средској говоре да их је оскудни живот у дубодолини Бистрице натерао да буду или печалбари, или да уче школе. Ипак, школовање је било привлачније па су Сречани деценијама и данас уважени и угледни лекари, доктори, професори, режисери, инжињери… Срби повратници у Средској се жале на продају српских имања Албанцима дуж читавог пута поред Призренске Бистрице. Због атрактивности локације цена ара на овом потезу је чак 4000 евра. Кад је у питању будућност Срба у Средској, али и у читавој Средачкој Жупи, која је пре 1999. године у шест – седам села имала око 2000 Срба, а данас тек око 120, је апсолутно неизвесна. Актуелна власт у Приштини свему томе је умногоме допринела.

З. Влашковић
Подели на: