Најновије вести

Нема већег страдања од страдaња на Косову

Видовданска академија Удуржења Срба КиМ у Крипти цркве Светог Марка на Ташмајдану у Београду.

-Енглези се нису позивали на Косовски завет али су одбранили Фокландска острва. Бранићемо Косово и Метохију са свим својим поразима, победама, јунацима, трагедијама једне велике епопеје и највеће светске таргедије, рекао је песник Радослав Златановић

Музико – сценски програм у част Видова дана 28. Јуна, ауторке драмске уметнице Јасмине Стоиљковић, одржан је у пуној Крипти Цркве Светог Марка на Ташмајданау у понедељак 24. јуна у организацији Удружења Срба Косова и Метохије на челу са др Драгославом Лазићем.

Програм који је сачинила и осмислила Јасмина Стоиљковић у славу Косова и Метохије и православља је оставио снажан утисак на све љубитеље сценске уметности везане за српско трајање и српску прапостојбину – Косово и Метохију. У програму су учествовали познати глумци, појци, свирци…

Нико нема право да замера што волимо Косово

Старешина Цркве Свети Марко, отац Трајан Којић, поздравио је госте пригодном добродошлицом. Он је, поред осталог, подсетио на библијске речи: Шта вреди да човек цео свет задобије, ако душу изгуби. Многи славе само смрт Господа, а ми славимо и васкрсење.

Поменувши српске цареве Душана и Лазара рекао је да су сви имали циљ да сачувају државу и православље и да је Косово битно и због тога што је сва војска Цара Лазара отишла у бој да изгине. Царица Милица је молила цара Лазара да јој остави бар једног брата да не оде у бој, али нико није хтео. Чак ни слуга Голубан није хтео да остане са царицом већ је и он похитао у бој.

Отац Трајан Којић је рекао да ми славимо смрт мученика јер нема већег страдања у једном дану у историји цркве него што је било страдање на Косову. Ми не славимо пораз него победу. Мошти кнеза Лазара, подсетио је он, почивају у манстиру Раваници, а Вук Бранковић је отишао и не зна му се гроб.

„Земљсако је царство за малено а небеско царство довијека“, подсетио је на крају отац Трајан. На сецну су наступали гуслар Владимир Миличић из Удуржења гуслара „Цар Лазар“, Јефимија Ђиновић, Хор „Суза Косова“, Јасмина Стоиљковић, Катарина Гојковић и други учесници. Песник Радослав Златановић, добитник Златног крста кнеза Лазара, је одржао пригодну беседу. – Хоће све да нам узму. Хоће да нам узму Косово у овом веку. Кад није могао Хитлер да нам узме Косово неће моћи ни у 21. веку да нам узму Косово. Косово је велика тема. Свака реч о Косову је велика тема.

Енглези се нису позивали на Косовски завет али су одбранили Фокландска острва. Бранићемо Косово и Метохију са свим својим поразима, победама, јунацима, трагедијама једне велике епопеје и највеће светске таргедије. Косово је наш неизбрисив, непоновљив завичај. Нико нема права да нам замера што волимо своју земљу… Није случајно што је српски народ добио Косово. Ниједан народ није имао завет да добије Косово. Онај народ који изгуби Косово, од тог трена тај народ не постоји, рекао је Златановић.

Косово је наш непоновљив завичај

Кажу нам да смо оптерећени митовима. А у Резолуцији СБ Уједињених Нација 1244 стоји да је Косово и Метохија у саставу Србије. Цела та земља је манастирско имање. Није чудо што непријатељ хоће да нам узме други део имена нашег Косова и Метохије, подсетио је Златановић.

 Доцент др Драгослав Лазић је рекао да је ово пета по реду Видовданска академија, од када постоји Удружење Срба КиМ. А назив акдемије „Духовна вертикала“ је узет да би смо подсетили на веру у Бога са жељом да снагу духа пренесемо генерацијама иза нас. На Видовданској академији ове године су додељене и неке повеље и захвалнице. Међу добитницима повеље су отац Трајан Којић, Друштво „Цар Лазар“ у чије име је повељу примио Мишо Албијнић.

Повеља је припала и Душану Симићу, почесном председнику Удружења Срба КиМ. Повеља почасног члана припала је још и др Радивоју Паповићу, Бошку Бухи, Загорки Павловић, Александру Обрадовићу , Милици Лилић, Слободану Чолићу, Ратку Стоиљковићу, Вуку Перовићу, Светомиру Миљковићу, Петру Чолићу и другима.

У име добитника повеље почасног члана захвалио се др Радивоје Рако Паповић пригодним говором за ову прилику. Он је рекао да Косово и Метохија никада није била административна целина и да је Тито у Дрезедену прогалсио Косово и Метохију административном целином и да Косово и Метохија ничим нису спојени.

Између Косова и Метохије је Дреница, стара српска Света Гора а данас злогласна Дреница. А у турским документима стоји да је Дреница била Вукова. О томе како је Вук награђен за издају Паповић је реако да су два његова сина одведена и ослепљена у Турској.

С.Ђукић

Подели на: