Најновије вести

Немачки амбасадор у Приштини: Тужба против Београда за геноцид проблематичан корак

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде изјавио је да би подизање оптужнице против Београда за геноцид на Косову било “проблематичан и непримерен корак”, те да би “тако нешто заглавило многе ствари на Косову”.

 

“Потпуно разумем да је веома важно суочити се са прошлошћу. Питање тужбе против друге државе, међутим, мислим да је врло проблематично и можда погрешан начин за напредак. То је зато што би то био веома дуг процес, многе ствари на Косову могле би да се зауставе и није познато како ће се то завршити”, рекао је Роде приштинским медијима.

Навео је да је важно суочавање са прошлошћу, али да је кривица увек индивидуална и да то мора да буде начин.

“Мислим да је у тренутним околностима, ако ме питате да ли је то прави корак, одговор не, није. Видео сам да влада такође планира да успостави институт за прикупљање доказа, али то би могло да се користи за кривично гоњење појединачних криваца, као у случају Југословенског суда”, казао је Роде.

Према њему, у региону треба следити пример Немачке успостављањем заједничких комисија за уџбенике са суседима, тако да се историја предаје на сличан начин а не супротно.

Подели на: