Најновије вести

Непобитан доказ о вековном присуству Срба на Косову и Метохији

 – Та реакција је посредно признање чињенице да је наслеђе на Косову и Метохији највећим делом православно, односно српско – каже некадашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић

 

Министарка спољних послова и дијаспоре привремених приштинских институција Мељиза Харадинај Стубла упутила је ноту Европској комисији. Нота је упућена због књиге „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије”, која је штампана 2015. године, а која је у четвртак, 16. јула, стајала на сточићу током састанка комесара ЕУ за проширење и суседство Оливера Вархељија и председника Србије Александра Вучића у Мисији Србије при ЕУ у Бриселу. Она је навела да је Косово „надалеко познато по свом мултиетничком карактеру, толеранцији и међурелигијској хармонији” и истакла да све етничке и верске заједнице на Косову имају „проширена права и снажну заштиту”. Све што је изрекла у овој ноти Европској комисији је неистина, јер књига „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије” од прве до задње странице заснива се на чињеницама, историјским документима, значи на документованој реалности. Ова публикација, у издању Издавачке куће Епархије западноамеричке, Балканолошког института САНУ и Православног богословског факултета Универзитета у Београду, већ је имала више промоција у свету. Монографија је живо сведочанство о истрајном настојању СПЦ да створи изузетну духовну и материјалну културу, очува своје вековне споменике и хришћанско наслеђе Косова и Метохије. Књига је плод труда више десетина стручњака, а посебно историчара Душана Батаковића, директора Балканолошког института САНУ. Монументална монографија, у научном, културном, уметничком и историјском погледу задовољава највише стандарде и на најбољи начин, уз обиље непобитних историјских чињеница и богат илустративни материјал, документује историјски и духовно-хришћански идентитет српског народа на Косову и Метохији.

– Напади Приштине на књигу „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије – духовно и културно средиште српског народа” су бесмислени. На Косову и Метохији, осим хришћанског и православног, нема другог наслеђа на које би се могао ослонити неки културни идентитет самопроглашене државе Косово – каже некадашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић.

– Сви докази који показују да је у ствари, Косово завичајна српска земља, и да је управо ту темељ српске духовности и државности, сметају онима који се залажу за признавање међународно правног субјективитета државе Косово – истакао је Танасковић. Он је рекао да је због тога потпуно апсурдно, сумануто, недипломатско и острашћено реаговање и протест из Приштине Европској комисији.

– Заправо, та реакција је посредно признање чињенице да је наслеђе на Косову и Метохији највећим делом православно, односно српско – закључује Танасковић. З. Влашковић

Подели на: