субота, 27. новембра 2021. | 12:11

Николина једини ђак

Времешнији, малобројни житељи косовскопоморавског села Царевца сећају се дана када је у овом месту врвело од људи. Свака кућа била је пуна деце, овдашња школа пуна ђака. Данас у Царевцу једини ђак у школи, која представља истурено одељење ОШ „Братство” из Попланца, код Косовске Каменице, је Николина Живић. Похађа први разред.

 

Настава се одвија редовно. Николина је вредно и паметно дете. Било би добро да има још школских другара, али ето, нажалост, она је једини ученик у овој школи. Имамо још једног ђака ромске националности који је такође уписан у ову школу, али он не долази на наставу – објашњава нам ситуацију у маленој школи у Царевцу, Николинин учитељ, Славиша Антић, који у ово село долази из села Босца код Косовске Каменице. Николина има и часове веронауке и енглеског језика. За ове предмете су ангажовани вероучитељ, који долази из села Грнчара код Витине као и наставница енглеског језика, која такође не живи у Царевцу. Кад смо прошле седмице посетили школу у Царевцу, протицао је прохладан дан, али је учионица у којој се одвија настава за малу Николину била топла. У старинској пећи на дрва, пуцкетала је ватра, док је Николина седела у првој клупи. Неколико других клупа у истој учионици биле су празне.

– Огревног материјала било је довољно, тако да нисмо имали проблема што се тога тиче. Иначе укупни услови за рад су солидни. Не можемо да се жалимо. Оно што нам фали је више деце. Према мојим сазнањима на јесен би једно дете одавде требало да крене у припремни разред – рече нам учитељ Славиша. У селу Царевцу је остало неколико српских породица. Међутим, као и у другим српским селима, посебно у брдско-планинском делу региона присутна је тенденција исељавања, тако да није извесно колико ће још школа у Царевцу функционисати.

– Док буде било и једног ђака, школа ће радити, а дај Боже да се ситуација промени па да се број деце повећа и  се исељавање из ових крајева заустави – рече нам учитељ Славиша. Питали смо и малу Николину како јој је и како се осећа као једини ђак у школи. Рече нам да би волела да има школске другове, али рече нам и то да је недавно гледала на телевизији како нам каже да „и тамо негде у Србији” постоје школе са једним или тек само неколико ученика. С.И.

Подели на: