Ноћ музеја у Косовској Митровици

У више од 40 градова широм Србије одржава се “Ноћ музеја”, манифестација која из године у годину доказује да интересовање за културу, квалитетне садржаје и најбољи провод у музејима не јењава. Ноћ музеја који се ове године обележава под слоганом “Слобода”, традиционално су се прикључили и Факултет уметности Пристинског универзитета и Градски музеј Косовска Митровица.

 

Естер Милентијевић, продекан ликовног одсека на Факултету уметности, каже да се догађај оваквог типа одржава по пети пут у овој високообразовној установи.

„Тема ове ‘Ноћи музеја’ је слобода, тако да смо у организацији радионица хтели да се тај појам провлачи кроз сваки уметнички израз. Имамо радионицу под називом ‘Шаљи слободу’, где ће се правити разгледнице у жељи да пошаљемо што лепше речи и мисли свим људима. Онда имамо радионицу “Весела лица”, која је углавном намењена млађој популацији, а затим организујемо и радионицу која ће бити у касним сатима, где ћемо сликати светлом,“ – каже Милентијевић.

Након тих радионица, биће организована виртуелна галерија, где ће бити изложени радови студената, а одмах затим и радионица под називом “Освести тело – ослободи дух”, где ће професор са студијског програма глуме радити са младима.

И Градски музеј у Косовској Митровици по пети пут учествује у манифестацији Ноћ музеја.

Програм у просторијама Градског музеја обухвата изложбу скулптура и цртежа мастера вајарства Владимира Антића под називом “Безимени”, као и иновативну интеракцију са посетиоцима – упознавање посетилаца са методом израде графике (висока чтампа, графичар Тијана Родић).

У Градском музеју вечерас је изложено десетак скулптура у мермеру и шест цртежа Владимира Антића.

“ Цртежи су скице мојих будућих радова, то су комбинације друге врсте камена и метала. Нисам желело да дајем називе скулптурама, желим да оставим посматрачу да сам одреди оно што он мисли да види, јер свако гледа на другачији начин” – каже Антић.

Директорица Градског музеја у Косовској Митровици Биљана Милентијевић истакла је да је Ноћ музеја најпосећенија манифестација у области културе, јер се на популаран начин бави музејима и културном бачтином.

“Слоган овогодишње манифестације је ‘Слобода”, а сви ми на овим просторима врло добро знамо колико је то скупа реч и како се свакодневно, годинама уназад, боримо за опстанак и трајање на овим просторима. Слобода се такође врло добро одражава кроз уметност и представља вековну борбу уметника за слободу изражавања” – казала је Милентијевић.

Додала је да су се ове године потрудили да буду што занимљивији и иновативнији за публику, и да програм прилагоде посетиоцима различите старосне доби.

За музички део програма задужен је Арт Банд из Косовске Митровице.

Покровитељ догађаја у Градском музеју је Привремени орган општине Косовска Митровица.

Подели на: