Најновије вести

Нови протести мештана Штрпца због изградње МХЦ

Мештани Штрпца и околних села, њих око 300, протестовали су данас због недавне изјаве директора „Маткос груп“ Љабинота Витије да ова комапнија има све потребне дозволе за изградњу мини-хидроцентрале код места „Обе реке“ и другим локацијама на Брезовици.

 

Један од организатора протеста и борац за очување река на Брезовици у подручју Националног парка Шар планина Стојан Јосимовић казао је за РТВ Ким да је повод данашњег окупљања изјава Љабинота Витије за КоССев да „Маткос група није ушла на приватни посед, да вода за пиће није угрожена и да компанија не угрожава животну средину, као и да имају све потребне дозволе за рад“.

Мештани Сиринићке Жупе, међу којима је био и директор Канцеларије за заједнице при кабинету премијера Косова Цветко Вељковић, траже поштовање закона.

„Љабинот Витија је у својим изјавама потврдио да има пуну подршку свих институција, чак и локалне самоуправе, што је јако жалосно и тужно јер на неки начин негира све оне законске норме и прописе. Инвеститор користи силу и без икаквог питања наставља своје радове“, сматра Стојан Јосимовић и додаје:

„Данашња порука је пре свега, да је народ будан, да ће наставити са протестима, и да ће закон изаћи као победник, заједно са цивилним друштвом и са народом“.

Услед пандемије коронавируса и уведених мера забране кретања и окупљања, мештани Штрпца нису могли раније да организују протесте и изразе своје незадовољство, истакао је Јосимовић.

Мештанин Севца Данијел Васиљевић поручује да су одлучни у намери да истрају у праведној борби, ма колико она дуго трајала.

“Као и сваки савестан грађанин забринут сам за свој опстанак, а уколико се деси да средина у којој живимо остане без пијаће воде, онда никоме од нас опстанка нема. Редовно излазим на протесте јер је то моја грађанска дужност, јер не желим да корумпирани општински функционери донесу одлуке које су на штету мог народа, а ја да будем неми посматрач. Желим да се борим и изборим, заједно са својим суграђанима, да се дозвола дата а неко узео прљави новац повуче, и на тај начин врати мир и спокој код становништва, које је са правом узнемирено”, рекао је Васиљевић.

Наставак изградње МХЦ на локацији „Обе реке“ представља велики проблем, а мештани страхују да ће остати без воде за пиће.

На територији Општине Штрпце приватна комапанија из Приштине “Маткос група” тренутно гради четири минихидроцентрале.

Мештани Штрпца и Доње Битиње скоро две године покушавају протестима да зауставе изградњу минихидроцентрала. Више пута су избијали сукоби у којима је реаговала и полиција, а незадовољни мештани задобијали повреде. За то време се из Општине Штпце, према тврдњама мештана, нису оглашавали.

Подели на: