Најновије вести

О спољашњем и унутрашњем свету

СНЕЖАНА БАШЧАРЕВИЋ ОБЈАВИЛА ДВЕ КЊИГЕ ПОВОДОМ 20 ГОДИНА РАДА НА УНИВЕРЗИТЕТУ

Нове књиге др Башчаревић су – збирка песама „Све(т) око мене“ и монографија „Идеје у оквиру“

Професорка др Снежана Башчаревић, српски историчар књижевности, књижевни критичар, есејиста и песник је ове године поводом 20 година свог универзитетског рада објавила је две књиге – монографију „Идеје у оквиру“ и збирку песама „Све(т) око мене“.
У разговору проф. др Снежана С. Башчаревић је истакла да се 20 година њеног рада на Универзитету навршило прошле године у којој је и планирано да књиге угледају светлост дана, али је због пандемије све мало одложено и зато се појављују сада. Њено интересовање за књижевност и науку о књижевности почело је кроз писање поезије у средњошколским данима, да би се касније наставило бављењем универзитетском професуром и науком. Двадесетогодишњицу рада желела је да обележи подједнако и уметничком и научном публикацијом, па је из тог разлога објавила збирку песама и монографију које имају заједничке мотиве, а то су: родољубље, завичај, религија и историја.
Збирка песама „Све(т) око мене“ је њена трећа збирка која се сатоји од 44 песме које су сврстане у три циклуса: „Све(т) око мене“, „Ризница“ и „Караванџија“. Први циклус чини 20 нових песама, док други чини 15, а трећи 9 изабраних песама. Сам наслов указује на песничку експлицитну и имплицитну поетику. Смисао експилицитне поетике огледа се у првој верзији наслова, а то је „Све(т) око мене“, где песникиња говори о свету који је окружује. Имплицитна поетика огледа се у другој верзији наслова „Све око мене“, где пева о свом унутрашњем свету, који је формиран на основу искустава из спољашњег света. Ову збирку занимљивом чини то што је ауторка направила избор из раније објављених збирки песама „Караванџија“ и „Ризница“ и уврстила их у ову збирку, али је примат дала новим песмама, које чине први циклус збирке. Рецензент збирке је професор др Александра Костић – Тмушић. Ауторка је изразила задовољство што је објављивањем ове збирке настављена сарадња са Домом културе „Стари Колашин“, који је издавач.
Монографију „Идеје у оквиру“ чини 14 текстова који су настали у ширем временском распону. Ова монографија имала је за циљ да обједини песнике и писце који су се у својим делима бавили идејама родољубља, завичаја, религије и историје, а то су: Његош, Григорије Божовић, Милутин Бојић, Душан Васиљев, Исидора Секулић, Миодраг Павловић, Васко Попа, Иван В. Лалић, Иво Андрић, Бранко Ћопић, Данило Киш, Саша Хаџи Танчић, Петар Пајић, Ђорђо Сладоје, Мирко Магарашевић. Ов су се књижевници према наведеним идејама односили стваралачки, са максималном дисциплином и осећањем за меру, стога су смештени у исти овир. Ова монографија се може шватити као обнављање и илустровање тих идеја на примерима из њиховог обимног стваралаштва. Главни уредник је професор др Горан Максимовић.
Објављивањем ових књига проф. др Снежана С. Башчаревић показала је свој песнички и научни таленат, дала допринос нашој савременој поезији и науци о књижевности и потврдила да се кроз књижевност може спознати смисао људског постојања на овом свету.  С.Ђукић

Подели на: