Најновије вести

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици: Остајемо овде, све друго су гласине 

Све државне институције, Влада Републике Србије, ресорна министарства, Канцеларија за Косово и Метохију, чврсто стоје иза тога да Универзитет треба да буде овде, овде му је место, овде ће и остати, поручио  је ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф др  Небојша Арсић

 Уочи Видовдана, који је званичан датум Дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, данас је, дан раније, свечаном акедемијом у Косовској Митровици у  присуству бројних  гостију и пријатеља Универзитета  обележен дан ове ввисокошколске установе.
Свечаности су присуствовали Митрополит рашко-призренски Теодосије, помоћник министара просвете др Александар Јовић, помоћници директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић и Милош Терзић, ректор Универзитета у источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, ректорка државног Универзитета у Новом Пазару проф. др Зана Долићанин, проректорка Универзита у Бањалуци проф. др  Кристина Пантовић, представници других универзитата,  ОЕБС-а, начелници округа, народни посланици, представници локалних самоуправа, директори привредних субјеката и институција, декани факултета, професори и студенти Приштинског универзитета.
Поздрављајући присутне на свечаности, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф др  Небојша Арсић, казао је да Дан Универзитета прослављају дан раније зато што су планирали да свечаној академији присуствује патријарх српски Порфирије, а који ипак, како је реако Арсић, због актуелних политичких дешавања није ту, и том приликом се захвалио владици Теодосију на присуству.
– Ваше присуство и присутво СПЦ много значи нама, нашем народу и свим запосленима на нашем Унверзитету- подвукао је Арсић.
Наглсио је да је Универзитет значајно интензивирао сарадњу са СПЦ. Како је рекао договорени су неки оквирни кораци како ће се та сарадња одвијати у будућности.
– Прво, имаћемо један заједнички пројекат на дигитализацији културног наслеђа СПЦ. Сви ми знамо колико дуго наша црква постоји, каква богатства постоје у њеним трезорима и сматрамо да је један вид заштите тог културног наслеђа и дигитално промовисање тог богаства у свету и традиције и постојања СПЦ на овим просторима, и наш универзитет ће се ангажовати на том пројекту за који смо добили благослов- навео је ректор
Такође је саопштио да је у току процедура приапајања Универзитету Високе академије за фрескосликарство СПЦ-а у Београду.
УНИВЕРЗИТЕТ ОСТАЈЕ ОВДЕ
Ректор се овом приликом посебно осврнуо, како је реако, на гласине о померању Универзитета из Косовске Митровице.
– Знате шта ме најчешће питају ових дана ? Да ли је тачно да се Универзитет сели у неки од градова у ужој Србији? Ја кажем не, не и не. Никавих информација, било званичних или незваничних у том смислу нема. Све државне институције, Влада Републике Србије, ресорна министарства, Канцеларија за Коосво и Метохију чврсто стоје иза тога да Универзитет треба да буде овде, овде му је место, овде ће и остати. Овде треба да школује децу, овде треба да граде своју будућност наредне генерације наше деце. Тако да молим вас проширите ову вест. То наши непријатељи шире, нема неикаквог померања Универзитета- подвукао је ректор.
Истакао је да Косовска Митровица мора да буде град младих, град веселих људи, жив град и Униврзитет томе даје немерљив допринос.
Рекавши да сваки студент може да студира било где на кугли земаљској, ректор је нагласио да они своје студенте привлаче пре свега кваклитетом наставе и условима студирања, а не рачунају само на патриотизам овдашњих младих људи прилком опредељења где ће студирати.
– Универзитет мора да пружи одговарајући квалитет, ми се трудимо да тако буде, радимо на томе напорно и сваког дана више и више дижемо и квалитет наставе и услове судирања на нашем Универзитету. То постижемо тако што активно учествујемо у међународној сардњи. Чланови смо Међународне асоцијације универзитета Европе, чланови смо и потписници Магна карте универзитатум, чланови смо организације Универзитета југоисточне европе, учествујемо на бројним међународним пројектима, шаљемо наше наставнике и студенте на размену, долазе нам колеге са иностраних универзитета, све то чини наш универзотет активним учесником свих догађања када се ради о студентском животу и наставничком животу- казао је Арсић.
ОХРАБРУЈЕ БРОЈ ПРИЈАВЉЕНИХ КАНДИДАТА У ПРВОМ УПИСНОМ РОКУ
Каже да су са зебњом чекали овај уписни рок имјући у виду околности.
– Могу да вам кажем да смо изузетно охрабрени првим резултатима пријављивања за упис на факултете нашег Универзитета. За преко 70 одсто расположивих  буџетских места су већ предате пријаве кандидата. То је за мене лично и за све нас који овде радимо и живимо изузетно добар показатељ- навео је Арсић и додао да имају и други уписни рок у септембру где очекују додатно добре резултате.
Истакао је одличну сарадњу са Министарством просвете, које , како је рекао, има изузетан ниво разумевања њихових реалних потреба.
–  Министарство нам је увек излазило у сусрет  и то је показатељ колико држава стоји иза нас и да нема никаквог говора о некаквим померањима универзитета- додао је Арсић.
Подсетио је да су стопирани радови на изградњи универзитетске зграде.
– Надам се да ћемо поново бити у ситуацији да ми управљамо овим градом, да управљамо и другим градовима на северу КиМ, да ми одређујемо политику како ћемо да живимо, шта ћемо да радимо, како ћемо да градимо ,а не да нам други кроје капу. Зато морамо да будемо јединствени, морамо да будемо стрпљиви и да заједно не губимо наду и да очекујемо бољу будућност- поручио је ректор.
У име Министарства просвете присутне је поздравио помоћник министра просвете др Александар Јовић који је истакао да Универзитет у Приштини са својих десет факултета, не само да је успео да сачува континуитет у настави, већ квалитет у настави стално унапређује и када се пореди са другим универзитетима Србије у неким областима је корак исред, без обзира на посебне услове у којим ради.
– Кад погледате број међународних пројеката који овај Универзитет има у поређењу са неким другим, који, рекло би, се раде у много лакшој и лагоднијој ситуацији, видите ко је лидер у образовању – истакао је Јовић.
Истако је да Универзитет упркос свему одолева притисцима и захвалио им се на томе што представљају стуб и срж образовања Републике Србије на КиМ.
– У свим тим околностима увек ће те имати подршку Владе Републике Србије и Мистарства просвете. Свим тим причама о селидби Универзитета у Приштини заједно морамо да стенемо на пут. Универзитет може само да се врати у Прштину, не да се сели ван АП КиМ- казао је Јовић.
ВИДОВДАНСКА ПОВЕЉА СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ
Традиционална Видовданску повеља ове године ослуком Сената Универзитета  ове године припала је Српској православној цркви. Награду је примио епископ рашко-призренски Теодосије.
 -Црква наша, нарочито на овим страдалним просторима, и Универзитет јесу једно срце и једна душа. Све што живимо, све што пролазимо, то заједно чинимо- нагласио је епископ.
„Видовданске плакете“ добили су др Александар Јовић, помоћник министра просвете, Иван Запорожац, председник ПО општине Косовска Митровица, Студентски центар „Приштина“, Косовска Митровица, Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Логистичка компаније д.о.о. Трансфера из Београда.
У име награђених присутнима се обратио Иван Запорожац, председник ПО Косовска Митровица.
– Нарочито сам поносан, захваљујући и Канцеларији за КиМ и директору Петру Петковићу, влади и министарству, држави и председнику. Имамо прилике да се покажемо, докажемо и да напредујемо на свим пољима на територије КиМ. Нажалост, тешка је политичко безбедносна ситуација, иако овај универзитет поседује добар кадар, наш студентски центар је по мом мишљењу, један од најбољих, немамо прилику да све то покажемо. Наша жеља је не само студенти са КиМ, већ и из централне Србије, јер би овде имали прилику да много тога науче и да имају добар студентски живот и смештај, као и прилику да се овде образују- навео је Запорожац.
Добитници Видовданског признања су: проф. др Бранко Михаиловић, редовни професор Медицинског факултета, проф. др Владимир Боранијашевић, редовни професор Правног факултета, проф. др Ранко Симоновић, редовни професор Природно-математичког факултета, проф. др Петар Рајчевић, редовни професор Учитељског факултета, проф. др Александар Жорић, редовни професор Факултета техничких наука, професорка магистарка Естер Милентијевић, редовна професорка Факултета уметности, проф. др Тања Вујовић, редовна професорка Економског факултета, проф. др Татјана Новаковић, редовна професорка Медицинског факултета, проф. др Звездан Арсић, редовни професор Филозофског факултета.
Награду „Истакнути студент“ за најбољи успех и залагање током студија добили су Сузана Ђурић, студенткиња Економског факултета, Лука Матвијенко, студент Медицинског факултета, Анастасија Бојанић, студенткиња Пољопривредног факултета, Анђела Поповић, студенткиња Природно-математичког факултета, Милица Печиновчевић, студенткиња Правног факултета, Милана Манојловић, студенткиња Учитељског факултета, Славко Тимотијевић, студент Факултета за спорт и физичко васпитање, Петар Томашевић, студент Факултета техничких наука, Стефан Бошкоћевић, студент Факултета уметности и Анђела Васић, студенткиња Филозофског факултета.
Свечану академију културно-уметничким програмом увеличали су Јасмина Трумбеташ, првакиња опере Народног позоришта у Београду, као и извођачи Факултета уметности: проф. др Саша Божидаревић, доц. др Петар Илић, др Владимир Кох, др уметности, Радан Јовановић и др уметности Марија Кнежевић.
С.К.
Подели на: