понедељак, 20. септембра 2021. | 00:53

Обезбеђена вредна опрема за лабораторију Ковид одељења болнице у Лапљем Селу

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ преко Епархије рашко Призренске и оргнаизације „Мајка девет Југовића“ обезбедила вредну опрему за лабораторију Ковид одељења болнице у Лапљем Селу.

 

Хуманитарна оргнаизација „Солидарност за Косово „предвођена француско-српским хуманитарцем Арноом Гујоном, обезбедила је савремену опрему за лабораторију која функционише у оквиру болнице у Лапљем Селу, која је део КБЦ“Приштина“. Опрему вредну око 50.000 евра , која садржи хематолошки биохиемијски анализатор и апарат за побољшање кисионика са већом количином реагенаса, директору болнице др Братиславу Лазићу днас су уручили, кооридинтарор хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“, протиница Светлана Стевића и владика Рашко Призренски Теодосије.

Др Лазић, се захвалио на помоћи истакавши да ће она значајно помоћи у дијагностици и лечењу пацијената у ковид одељењу. Он је казао да је и до сада захваљујући помоћи Републике Србије болница у Лапљем Селу била снабдевана много тиме непходним у лечењу ковид пацијената.

-Међутим оваква донација као што је ова од стране наше Српске православне цркве за нас има двоструки значај не само у материјалном смислу, већ и духовном смислу, јер једна тако важна институција која је један од стубова опстанка Срба на Косову и Метохији и на такав начин води рачуна о нашем становништву и о њиховом лечењу- казао је поред осталог др Лазић.

– Та донација јесте вредна што се тиче материјалне стане, али је много важније да у тренуцима када нам је тешко и када се боримо за здрвље, за живот за опстанак будемо сви заједно, да несебично помажемо једни другима. Да будемо заједно и јединствени када су у питању тренуци који су судобносни за опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Ово је само мали знак пажње и помоћи. То је одговор на сву жртву и љубав коју су лекари показали према пацијетнима, међу којима је било и свештинака и монаха и наших верника који су овде ето боловали они који су излечени. Само речи хвале смо чули за однос лекара према пацијаентима . Нека господ да да не буде болесних, да се ова пандемија једном оконча, али и да се ми трудимо и даље да буду што бољи услови за лечење пацијената- казао је владика Рашко призренски Теодосије.

Протиница Светлана Стевић је истакла да је и сама доживела несебичну бригу медициснког особља болнице у Лапљем Селу када је била збринута у овој здравственој установи као ковид пацијент почетком године. Она је нагласила да је веома важно да је ова донација значајна тим пре јер се у болници у Лапљем Селу лече и пацијенти из других делова Косова и Метохије, пре свега Штрпца и Косовског Поморавља.

С.И.

Подели на: