уторак, 29. новембра 2022. | 05:54
Најновије вести

Обојен бојама Косова и Метохије

Меморијалана изложба слика Љубомира Љубише Танасковића у Кући Ђуре Јакшића

У боемској четврти „Скадарлија“ у Кући Ђуре Јакшића у Београду отворена је изложба сликара Љубомира Љубише Танасковића, директора приштинске Галерије уметности која ће трајати до 24. марта. Поставка је реализована у сарадњи са Домом културе у Грачаници.

Љубиша Танасковић је рођен надомак призренске задужбине цара Душана, Светих Архангела. Ликовно образовање, осим у Пећкој Школи за примењену уметност, стекао је и на Националном факултету лепих уметности у Лиону. Танасковић је магистрирао на Академији ликовних уметности у Приштини у класи чувеног професора Хилмије Ћатовића. -“Дела која су овде изложена 90 одсто су мени позната. Ту је онај париски део изложбе када је највише стварао. Ту је Љубиша постигао оно што је хтео. То што је оставио иза себе је доста познато и препознатљиво”, наводи Тома Трифић, професор Академије ликовних уметности у Косовској Митровици.

– “На првом месту обојен је бојама Косова и Метохије. Оним бојама које тај простор дефинишу. Оне се осликавају у већини модерних и савремених сликара Косова и Метохије. Има тог трага који би се могао назавати – приштинском школом“, наводи директор Културног центра у Грачаници, песник и новинар Живојин Ракочевић.

“Љубиша је заиста понео сва могућа искуства, знања која је наравно примењује на својим делима и за њим је остао заиста један велики опус”, истиче Ирина Черњавски Шантрић, академска сликарка.
Радом у Галерији уметности у Приштини, и својим стварањем Танасковић је показивао како се воли и чува вишевековно културно наслеђе, не само средњовековне Србије. Све до доласка мисије Уједињених нација овај уметник је живео и стварао у Приштини.

С.Ђ.

Подели на: