Најновије вести

О’Брајан: Београд и Приштина да реше проблем под окриљем ЕУ

Београд и Приштина морају да се посвете решавању проблема у оквиру дијалога који води ЕУ, каже помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О’Брајан. Наводи да је неспровођење ранијих споразума изгубљена прилика за обе стране.

 

 

Помоћник државног секретара Сједињених Држава за европска и евроазијска питања Џејмс О’Брајан изјавио је да Београд и Приштина морају да се посвете решавању проблема под окриљем Европске уније (ЕУ).

Осврћући се на извештај високог представника Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља, О’Брајан је рекао да обе стране морају поново да се посвете тражењу могућности у оквиру дијалога који води ЕУ.

“Састанци Бореља са (председником Србије) Александром Вучићем и (премијером привремених приштинских институција) Аљбином Куртијем наглашава како стране морају поново да се посвете решавању проблема и тражењу могућности у оквиру дијалога који води ЕУ. Неспровођење ранијих споразума је заиста изгубљена прилика за обе стране”, написао је О’Брајан на Иксу (Твитеру).

Председник Србије састао се у среду са Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и оценио да је разговор био веома успешан.

“Разговарали смо о свему, о спровођењу различитих споразума, о свему што смо имали у дијалогу, о свему што смо разговарали, о ситуацији на Косову и Метохији. О свему смо разговарали”, навео је Вучић.

Што се тиче дијалога, најавио је да ће главни преговарачи наставити у уторак, среду, истакавши да Курти у среду није хтео, или смео да се сусретне с њим.

Борељ је накнадно поручио да Приштина није била спремна за трилатерални састанак и да је поставила три услова да би до њега дошло, а да са друге стране Србије јесте била спремна за састанак.

Подели на: