Најновије вести

Одаловић: Ако Весли Кларк неће да се извини Србији, нека се извини Албанцима које је НАТО побио

У фокусу рада Комисије за нестала лица је налажење тела шест војника сахрањених на Кошарама. Педседник Комисије Вељко Одаловић рекао је за РТС да очекује да ће, без обзира на неке политичке изјаве у последње време, ипак почети да претражују локације. Генерал Весли Кларк нема чиме да се хвали, поручио је Одаловић.

 

Вељко Одаловић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је срамота за комшије Драгице Гашић у Ђаковици да дозволе себи да се иживљавају над женом која не смета никоме.

“Ово је отишло у другу крајност, не желим да причам о њиховим инситуцијама, свака част човеку који је имао храбрости да је обиђе. Надам се да ће после свих притисака и кампања које се воде са обе стране – да се њена агонија заустави, и друга, оних невладиних организација који су се скупили и дигли глас против Српкиње која никог не угрожава – реаговати међународна заједница”, каже Одаловић.

Истиче да ниједног тренутка не жели да заборави да је АП Косово и Метохија под управом међунаордне заједнице, Резолуција 1244 је жива, ово је класичан пример онога што би они морали да спрече.

Говорећи о случају “Кошаре” – ради се на проналажењу тела шест војника, Одаловић је рекао да је локација Кошара једна од десет захтева које смо интензивирали задњих неколико година и предали Приштини кроз мехнаизам радне групе, Међународног комитета Црвеног крста.

“Очекујем да без обзира на неке политичке и неке друге изјаве у последње време, мислим на изјаву Куртија, да ће се ипак ово почети да се дешава, почећемо локације да претражујемо. Наравно то је порука да су све друге локације на било ком делу тема о којој смо спрмени да разговарамо”, каже он.

Према његовим речима, што се тиче Кошара, оно што смо дали као захтев за претрагу локације је филм – који је филм тзв. ОВК који прецизно показује место сахрањивања војника које тражимо.

“Тражили смо да се локација провери и ако се нађу посмртни остаци предају породици. То је цивилизацијска и хуманитарна тема, свако има право на достојну сахрану, имају право да знају ко је одговоран за злочине над њима”, каже Одаловић.

Према његовим речима, Приштина не може да ћути о сазнању да постоје локације за које зна а да их не отвара, а српске жртве које су тамо сахрањене имају право да буду пронађене и то је најважније.

“Морамо имати исти однос и бавити се жртвама, без различитости, не можемо игнорисати чињеницу, морамо се суочавати са злочинима, јер свака отворена гробница је траг ка починиоцима злочина, то мало брине Приштину у овом тренутку”, подвукао је Одаловић.

О Веслију Кларку
Говорећи о изјави генерала Веслија Кларка који се хвали злочином на КиМ, Одаловић каже да ако он каже да је Косово најбоља ствар коју је радио са Билом Клинтоном, а оно што се десило на КиМ је један од највећих злочина који су починили са још једном групом – нема чиме да се хвали.

“Уз све оно што се дешавало 90-тих и кампање вођене по разним линијама, од формирања ад хок Трибунала који је био припремљен да пресуђује и потврђује одговортност оних против којих се 19 земаља подигло све што је могло да подигне од авиона, немају чиме да се хвале”, рекао је он.

“Ја бих рекао да би Кларк ако неће да се извини Србима, српским жртавама, Србији за оно што је починио, нека оде да се извини Албанцима који су изгинули и били колатерална штета под његовим командом, онима у Кориши, онима који су изгинули на мосту у Лужану, на Савиним водама”, рекао је Одаловић.

Важно је да косовски Албанци знају а немају снаге да проговоре – да Косово и Метохију они који су тада командовали и доносили тешке одлуке сматрају својим пленом, указао је Одаловић.

“Косовски Албанци су таоци, најбоља потврда је изјава Османијеве да ако Србија предузме било какву активност, њих ће бранити САД. Косовски Албанци морају да знају да ће доћи тренутак да ће САД да им се захвале, боље да се врате дијалогу, да траже решења и решавају питања, да будемо неко ко има будућност, овако иду све ниже”, закључио је Одаловић.

Подели на: