Најновије вести

Одаловић: Американци где год су били, одатле су и отишли – о томе треба да размишља и Приштина

Генерални секретар Народне скупштине Србије Вељко Одаловић рекао је да пошто су се Американци повукли из Авганистана то значи да су талибани победили и САД и Британце и све који су се борили против њих свих ових година. Где год су били Американци они су то место напустили, а о томе мора да размишља и Приштини, каже Одаловић.

 

Талибански побуњеници, који држе под контролом готово две трећине Авганистана, ушли су у главни град Кабул и заузели председничку палату. Најављују да ће прогласити Исламски Емират Авганистан, али обећавају да се неће никоме светити. Председник Авганистана напустио је земљу.

Генерални секретар Народне скупштине Србије Вељко Одаловић рекао је гостујући у Јутарњем програму да су Талибани неко ко “баштини” шеријат, који је чак и у многим муслиманским земљима стављен ад акта.

“Америка је показала неодговорно понашање. Шта су урадили, повукли су људе и договорили са неким земљама, својим миљеницима да их приме”, каже Одаловић.

Према његовим речима, Американци где год су били они су то место и напустили, а о томе мора да размишља и Приштина.

Одаловић је додао, да ће се људи из Авганистана расељавати и да ће Талибани дозволити свима да оду, јер њихов циљ је чиста територија, али неће дозволити да се људи враћају.

“Сви су се до сада годинама борили против Талибана, и сада када су се Американци повукли и за собом повлаче своје људе, испада да су они победили”, рекао је Одаловић и приметио да би то могла да буде порука за друге конфликте у свету да крену истим путем.

Албански медији јављају да избегли из Авганистана могу бити смештени и на Косову и Метохији.

О уједињавању албанских партија на КиМ

Одаловић се осврнуо и на уједињавање албанских партија на Космету како би преузеле власт и у српским срединама.

“Они покушавају да минимализују утицај Срба и у српским срединама”, истакао је Одаловић и додао да су српске средине нападнуте агресивним насељавањем Албанаца који желе да промене етничку структуру у српским срединама.

Напомиње да се на тим албанским листама појављују и поједини Срби, како би показали привид мултиетничког друштва.

“Међутим, надам се да ће Срби бити довољно паметни, одговорни и организовани и да ће на изборима остварити утицај”, истакао је генерални секретар Народне скупштине Србије.

Говорећи о катастрофалним пожарима који су задесили Грчку, Вељко Одаловић каже да је политика Србије да помаже свуда где може, да нуди пројекте регионалног карактера, да ради оно што нас враћа у нормално стање, а у оваквим ситуација да помогне на начин на који су то учинили наши ватрогасци.

“Знањем и искуством можемо да се поносимо, наравно и на територији Србије, а и шире да притекнемо у помоћ и ово је само потврдило да саосећамо са другима”, каже Одаловић.

Истиче да ово што се дешава са климатским променама у свету мора да нас забрине и да нас наведе да се нешто предузме, иначе ћемо се стално суочавати са оваквим ситуацијама.

Подели на: