понедељак, 20. фебруара 2023. | 09:42
Најновије вести

Одаловић: Брисел има инструменте да натера Приштину да формира ЗСО

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић истакао је за РТС да Срби никада не би ушли у такав аранжман, формирали општине да нису веровали у Бриселски споразум. Сматра да Брисел може да натера Приштину да испуни своје обавезе.

 

 

Вељко Одаловић је за Јутарњи програм РТС-а објаснио да је ЗСО првих шест тачака Бриселског споразума и да је било планирано да се формира после изласка Срба 2013. на изборе које је Србија подржала.

“Срби никада не би ушли у такав аранжман, формирали општине и били део тих институција да нису веровали да ће Бриселски споразум направити оквир једног колективног заједничког функционисања у областима које су дефинисане тим споразумом. То је нешто што је Приштина тумачила како је тумачила”, нагласио је Одаловић.

Додао је да је уставни суд те квази-државе дао себи за право да оцењује принципе који су били договорени између Београда и Приштине на којима је требала да буде формирана ЗСО и он их прогласио неуставним, а био је ненадлежан.

Одаловић сматра да бриселска администрација има инструменте и може да натера Приштину да уради оно што су прихватили и што је њихова обавеза и да онда, како је рекао, идемо даље.

“Долазак Лаврова потврда добрих односа”
Одаловић је истакао да је посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова 28. и 29. октобра управо да би се потврдио континуитет добрих односа и политике и неутралисале разне спекулације протеклих дана о односима Србије и Русије.

“Оно што је веома важно да један овако високи званичник приликом посете Београду потврди оно што ми веома добро знамо да је Русија неко ко је наш стратешки партнер и неко с ким немамо никаквих проблема. Наш план је да надограђујемо наше односе и свака посета Лаврова или председника Владимира Путина донесе управо нови квалитет односа.

Додао је и да агенда за разговоре још није завршена. Навео је да ће се у сваком случају разговарати о будућим и спољнополитичким и привредним темама које су врло важне, јер је Русија овде присутна, она је неко, како је нагласио, на кога се ослањамо, да разменимо информације у вези с Косовом, очекивања и Вашингтонског и Бриселског споразума.

“Косово тема и Бајдена и Трампа”
Коментаришући наводе председничког кандидата САД Џоа Бајдена да Трамп има “неуровнатежени приступ према Србији и Косову”, Одаловић је истакао да је “Косово као тема присутна” и код једног и другог председничког кандидата.

“И нама је важно да знамо ко је Бајден, његов план за Косово је план Клинтонове администрације из деведесетих година и знамо шта су радили, какав су сценарио правили да направе једну квази-државу на простору Србије. Немам уопште дилему да, ако победи, да ће наставити с тим континуитетом и сада претпоставке да ли је тај текст тачан, небитно је, Бајден то мисли”, рекао је Одаловић.

“Нова Влада коалициони континуитет”
Одаловић очекује да ће нова Влада Србије бити контиутет политике и заједничког рада на којој су, каже, радили СПС и СНС.

“Ако говоримо о континуитету, то ће бити коалициони континуитет, али нека то буде сутра премијеркино саопштавање на председништву СНС-а, о изгледу будуће Владе, а после нова Влада очекују се реални услови да се Влада у Парламенту изгласа”, казао је Одаловић.

Оценио је да је било значајних спољнополитичких активности, да је влада функционисала и да је континуитет обезбеђен и није било никаквог застоја.

“Очигледно је да је ово законски рок који ће бити испоштован”, закључио је Вељко Одаловић.

Подели на: