понедељак, 28. новембра 2022. | 20:09
Најновије вести

Одаловић: Курти је темпирана бомба, они који су га створили морају да га обуздају

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић сматра да је положај премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија све слабији будући да је игнорисао и захтев Вашингтона да одложи одлуку о пререгистрацији на РКС таблице.

 

 

На подручју Мердара и у околини Рашке у понедељак су примећени непознати дронови који су осматрали касарне и положаје Војске Србије, који су недуго затим напустили ваздушни простор централне Србије.

Вељко Одаловић се пита како је могуће да КФОР дозволи се туђи дронови нађу изнад наших касарни.

Одаловић сматра да је инцидент са дроновима намера премијера у Приштини Аљбина Куртија да настави са провокацијама.

“Курти не жели да разговара, понаша се авантуристички и превише је опасно да се такав човек налази на функцији премијера”, каже Одаловић за РТС подсећајући да је свим својим одлукама настојао да створи атмосферу на ивици инцидента.

Будући да је Аљбин Курти игнорисао захтеве Вашингтона да одложи одлуку о пререгистрацији, Одаловић сматра да ће његов положај бити све слабији.

Упозорава да ако се после новчаног кажњавања од 150 евра дође до одузимања возила, то бити тачка усијања за Србе са КиМ и да не верује да ће на то неко пристати.

Одаловић сматра да међународна заједница може много да уради у наредне три недеље, када ће возачи бити упозоравани да обаве пререгистрацију својих возила на РКС таблице.

“Веома ме интересује реакција САД. То је опасна авантура Куртија. Раније би био довољан само миг из Вашингтона да се Курти заустави”, каже Одаловић.

Каже да очекује озбиљнију реакцију утицајних држава, пошто је таква одлука у супротности са Бриселским споразумом. “Курти је темпирана бомба и они који су га створили морају да га обуздају”, додаје Одаловић.

Земље Квинте имају обавезу да упозоре Куртија на његов нелегалне одлуке, додаје Одаловић.

Истиче да је Ивица Дачић и у претходном мандату на функцији министра спољних послова улагао велики напор да објасни представницима држава које су признале Косово да Заједница српских општина са српским полицајцима и судијама треба да буде гарант да се над Србима са КиМ нико неће иживљавати.

Подели на: