Најновије вести

Одаловић: Најважније да је дијалог настављен, економска сарадња и повезаност су нам преко потребни

Генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић каже за РТС даје најважнија ствар да је дијалог Београда и Приштине настављен и да су препреке и баријере које је Приштина пре 20 месеци поставила превазиђене.

 

Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да Србија никад није одређивала ко ће бити представник косовских Албанаца у дијалогу и да ће тако бити и у будућности.
“Тако да је било која промена у њиховом преговарачком тиму – ко ће га водити, који ће то формат бити њихово аутономно право и вероватно је да ће се осетити нека промена, јер када неко толико дуго води дијалог и вуче све конце у име Приштине као што је то био Хашим Тачи, промена преговарачког тима, односно новог шефа тима, ће вероватно донети неке, ја се надам, нове квалитете”, рекао је Одаловић.
Питање несталих, имовине, економије, интерно расељених лица – то су све теме које су биле на столу.
“Приштина је чак заборављајући да су се договорили да о овим темама разговарају још неке просула, што би рекли списак жеља, али то су теме о којима ће се вероватно разговарати у неком наредном периоду”, додао је Одаловић.

Питање несталих – приоритетна тема

Тема која је присутна на обе стране и која је страховито оптерећивала односе је питање несталих које је добило приоритет, јер смо дошли у фазу у којој имамо застој, навео је Одаловић.
“Немамо нових информација првенствено о потенцијалним местима сахрањивања и надамо се да ће управо тиме што је дијалог измештен, односно тај механизам подигнут на виши ниво, да ћемо добити и виши квалитет и више информација од међународних представика који су били присутни на простору Косова и Метохије, али и да ћемо имати могућност и снаге да једну тему која је до сада била табу тема за Приштину да се изврши притисак да се отворе архиве те тзв. ОВК да бисмо ми могли да увидом у те архиве и претрегама њиховим дођемо до информација шта се десило са убијеним и несталим лицима”, истакао је Одаловић.
Српска страна у Бриселу затражила је да се отворе ти архиви такозване ОВК, а заузврат Приштина је затражила да се отворе војне и полицијске архиве.
“То су теме о којима ћемо разговарати на том условно техничком нивоу. Немамо ми проблем да се изврши додатна претрага свих архива које ми имамо и да видимо да ли у архивама постоје било које информације које могу да помогну да се добије одговор на питање где су евентуално смртно страдали косовски Албанци, јер то Приштину доминантно интересује”, рекао је Одаловић.
Указао је да је да наша страна тражи 1.644 нестале особе на простору КиМ и да све информације које могу да помогну у расветљавању било ког случаја биће подељене и биће нешто о чему смо спремни да разговарамо.
“То исто очекујемо и од Приштине. Очекујемо да када разговарамо о свим тим темама, то је једно осетљиво питаље и не треба правити никакву разлику међу жртвама и очекујемо да имамо и такав однос према овом проблему – да га разумемо на исти начин, да направимо проступ заједнички који ће решавати судбину без различитости, да ћемо све информације разменити, поступити по њима, извршити одређене провере и претраге, где има потребе екшумације и идентификације”, објаснио је Одаловић.
На питање како наставак преговора утиче на живот Срба који живе на КиМ, Одаловић каже да наравно да утиче, јер су са наше стране теме која су стављене као приоритет и економске.
“Тај економски развој и сарадња и повезаност која је нама преко потребна је нешто што је добар предуслов да се многе теме које политички оптерећују наше укупне односе, да се тиме полако превазилазе. Када се успоставе економски односи и када се успостави тај тржишни вид сарадње, то ће приближити људе”, рекао је Одаловић.
“Видели смо када су уведене таксе какав је то ефекат имало и на Албанце, остали су без квалитетне робе, робе на коју су традиционално навикли, добили су непознату и много скупљу робу које је стизала са других страна. То је била мера која је више погодила њих саме”, додао је Одаловић.

“Срби у Хрватској нису реметилачки фактор”

Нова хрватска влада имаће 16 министарстава и четири потпредседника владе, од којих је један Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке (СДСС). Биће задужен за друштвене делатности, мањинска и људска права. Одаловић каже да је веома важно да српски представник буде део решавања проблема кроз институције.
“После неколико година тешких у којима се српска заједница нашла и једног односа не само власти него и ширег односа јавности Хрватске према Србима, ово је можда тренутак у којем то може да се заустави и да та ерозија која је била евидентна у тим односима се заустави и да крене неким другим током”, рекао је Одаловић.
Веома је важно да српски представник буде део решавања проблема кроз институције, додао је Одаловић.
“Срби нису неко ко је тамо реметилачки фактор, Срби су неко ко ће бити део врло конструктиван и учествовати на начин да не само да решевају проблеме српске, већ је генерално улога сваког потредседника владе да буде део изврше власти и да решава проблеме”, закључио је Одаловић.

Подели на: