Најновије вести

Одаловић: Породицама не дају тела убијених Срба

Косовске власти одбијају да у Приштини предају посмртне остатке седам чланова породица Шутаковић и Петровић киднапованих и убијених 1999. године у Ђаковици. Пристају да их породицама предају на административном прелазу са Црном Гором.

 

Ради се о посмртним остацима седам особа, пет из породице Шутаковић. У јуну 1999. године одведени су Ђорђе и Даринка и њихова три малолетна сина – Александар, Ђорђе и Радоман Шутаковић.

Тела убијених чланова породице Шутаковић и Раде и Миће Петровић пронађена су у околини Ђаковице, код места званог “Бункер”. Форензичари су утврдили да је смрт наступила егзекуцијом.

Председник Комисије владе Србије за расветљавање судбине несталих Вељко Одаловић пренео је РТС-у да је било договорено да посмртни остаци данас буду предати породицама, те да је планирано опело у манастиру Грачаница, а онда и пренос и покоп посмртних остатака у Андријевици.

“Приштина очигледно има посебне разлоге да ово не уради не само на данашњи дан, него они имају очигледну намеру да тела одавде, мимо воље породица, директно предају на административној линији према Црној Гори. Не желе да се у Приштини говори о овом злочину, не желе да се у Приштини ништа од овога једноставмо види, јер извесно је да је ово Ђаковица”, рекао је Вељко Одаловић, председник Комисије владе Србије за расветљавање судбине несталих.

Према његовим речима, Ђаковица је стратиште на којем је страдало на стотине Срба.

“Ми још имамо око 50 лица која водимо као нестала. То је зона одговорности Рамуша Харадинаја и очигледно је да људи који учествују у целом овом процесу покушавају да зауставе овај процес и да га склоне са простора Косова и Метохије”, рекао је Одаловић.

Одаловић сматра да не могу да се помире са игнорисањем београдске делегације и захтева породица, и да мора да буде поштована воља породица, јер све што је до сада рађено, урађено је по вољи чланова поородица несталих и убијених.

“Ово је најдиректније кршење радних правила и процедура и свега оног кроз шта смо прошли у свом овом периоду. Радна група је као механизам до сада решила преко 3.000 случајева несталих особа и то је нешто што, уколико Приштина буде остала на овим позицијама, доводи у питање даљи наставак и даљу нашу сарадњу”, истакао је Одаловић.

Локацију на којој су убијени и склоњени чланови породица Шутаковић и Петровић пронашли су италијански војници Кфора у јулу 1999. године. Шпански форензичари су обавили форензички процес. Прошле године тела су идентификована, уз учешће и београдске делегације мешовите Радне групе за расветљавање судбине несталих на КиМ.

“Инсистираћемо на истрази”

Одаловић очекује отварање истраге око киднаповања и убиства седам чланова породица Шутаковић и Петровић.

“Инсистираћемо да специјализовано тужилаштво по окончаном процесу отвори истрагу. Има много чињеница, и много ствари се зна око ових отмица. Ко су људи који су чували објекте, ко су Албанци који су стражарили, ко су они који су тој зони одговорности чинили злочине”, рекао је Одаловић.

Верује да ће истрага која буде отворена довести до правих налогодаваца, јер ово према њему, нису изоловани случајеви, ни у Ђаковици, ни у Призрену.

“Само на периферији Ђаковице имамо четири логора, за које се зна. Један је био у хотелу ‘Паштрик’, један у фабрици ‘Вирџинија’, затим фабрици ‘Металику’, Ауто-школи. Постоје сведоци који су били у тим затворима, постоје бројне жртве, а да нико за те злочине није одговарао. Тако да је ово можда тренутак, уколико се отворе истраге, да ћемо да дођемо до праве истине, да се дође до извршилаца и налогодаваца”, рекао је Одаловић, оценивши “да је то био лов на Србе”.

Подели на: