Најновије вести

Одаловић: Приштина треба да отвори архиве

Генералнин секретар Скупштине Вељко Одаловић рекао је за РТС да је Ранко Грујић, који је погинуо од НАТО бомби, пре два дана поново сахрањен код Пећи и да то није једини пример скрнављења гробаља.

 

 

Гостујући у Јутарњем програму, Вељко Одаловић је рекао да ниједан сукоб на Балкану у некој новијој историји није почео зато што смо ми сами хтели међу собом да ратујемо, и зато што нисмо могли да живимо заједно, увек су били интереси некога ко је изазивао и подржавао те сукобе.

“Ниједан мир нисмо донели међу собом, увек је неко наметнуо мир и оставио га са отвореним питањима. Остављене су многе незалечене ране из свих сукоба, то су братоубилачки ратрови, ратови који оставе разорене породице, просторе и направе хаос који се не може решити декретом или документом где год био потписан и ко год стајао иза њега”, каже Одаловић.

Многи који стоје иза потписа, докумената се касније у импементацији склоне, каже он.

“Балкан се разара споља, а ми унутра као последњи, да не кажем шта, прихватимо се оружја и ратујемо и оставимо много нерешених питања”, истиче Одаловић, додајући да није битно која је царевина.

Пре два дана у Брестовику код Пећи су поново сахрањени посмртни остаци Ранка Грујића, који је погинуо од НАТО бомби. Он је сахрањен за време рата, а његов гроб је 1999. године раскопан и тело однето.

Одговарајући на питање како је све изгледало у Брестовику, Одаловић указује да то није једини случај где су гробови скрнављени. “Ранко је у НАТО агресији погинуо, сахрањен је достојанствено, ископан је гроб, нисмо нашли извештај који би нас упитио где је тело било бачено”, рекао је Одаловић.

Према његовим речима, касније су на пећком гробу пронађени остаци, јер је рађена нека санација и узимањем узорака дошло се до ДНК потврде да се ради о Ранку.

Друга сахрана је било нешто што је било посебно тешко, људи су се питали зашто, коме је мртав човек сметао, и у подножју планина у околини Пећи на прелепом дану једна тужна слика и једно безнађе људи који на таквом месту швате колико је све несуигурно и шта може њима да се деси њима живима, када се дешавало то и мртвима, каже Одаловић.

“Апел код Међународне заједнице да отворе своје архиве, ово је морао да забележи неки контингетнт Кфора или војник који је нашао тело”, рекао је Одаловић.

Каже да су пре неколико година пронађена тела седам Срба у Ђаковици, 1999. је забележен догађај, слика постоји, тела. “Чекали смо 19 година да дођемо до докуметације, коју је Кфор направио али је није поделио, да би у бункеру нашли породицу Шутаковић где су убијена три малолетна детета а отац и мајка на најбруталнији начин убијени”, рекао је он.

Од међународне заједнице, како истиче, тражимо архиве и да натерају Приштину, да тзв. ОВК која себе представља као формацију, отвори те архиве, да видимо шта је с људима јер људи се нису изгубили у шуми, они су киднаповани и највећи број брутално ликвидиран и поставља се питање где су тела.

“Да имамо информацију о местима сахрањивања. Београд се крајње одговорно односи према томе, спремна је да решава судбину несталих”, закључио је Одаловић.

Подели на: