Најновије вести

Одаловић: У време конфликта на КиМ била 53 логора за Србе

На КиМ су током конфликта деведесетих година постојала 53 логора за Србе и неалбанце, а основано се сумња да су се у њиховој близини налазиле и масовне гробнице, изјавио је председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

 

Вељко Одаловић је за Вечерње новости рекао да су неке од тих масовних гробница откривене, док се за другима и даље трага.

Навео је да је од почетка године решена судбина седам несталих особа српске националности са консолидоване листе несталих Београда и Приштине, коју води Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК).

“У наредним месецима у плану је лоцирање потенцијалних масовних гробница до којих се дошло из различитих извора. Очекујемо да ће се провером ових локалција расветлити судбина најмање 30 жртава ОВК, ако се информације покажу као тачне”, додаје Одаловић.

Лист подсећа да је током сукоба на КиМ нестало око 5.800 особа, а да је судбина 1.653 и даље непозната, од чега око 540 Срба и других неалбанаца.

Комисија за нестала лица има податке о око још 30 Срба који су нестали, али су ти случајеви у фази провере.

Породицама је до сада предато 378 посмртних остатака оних које су немилосрдно убили албански терористи, а који су нађени у појединачним и масовним гробницама у Волујку, Малишеву, Гњиланама, Радоњићком језеру, Клечки, Вучитрну, Ђаковици, Брековцу, Сувој Реци…

Међу првим нађеним масовним гробницама нашла се локација Подграђе, док је последња пронађена масовна гробница под именом Бункер у Ђаковици.

Из те гробнице су недавно породицама предата тела брачног пара Петровић и петочлане породице Шутаковић, са троје малолетне деце.

Постоје основане сумње да се у близини ове локације налазе још најмање две масовне гробнице, које чекају проверу.

Према подацима Комисије, више од 300 неидентификованих посмртних остататака налази се у мртвачници у Приштини.

Лист пише да је, према проценама, током оружаних сукоба на простору бивше Југославије нестало око 40.000 људи, а према подацима МКЦК из јуна, као нестало се и даље води 10.179 људи – 1.652 на КиМ. 1.998 у Хрватској и 6.528 у БиХ.

Подели на: