Најновије вести

Одаловић за РТС: Курти је опседнут севером КиМ, то неће моћи дуго да траје

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је за РТС да је Аљбин Курти сада проблем међунаородне заједнице и политичких странака косовских Албанаца. Европа је немоћна да натера Приштину да уради шта је потписала, каже Одаловић.

 

 

Ауто-пут мира” требало би да повеже Ниш, Приштину, Тирану, Драч, да спаја Србе и Албанце. То се најчешће чуло приликом јучерашњег отварања прве деонице овог ауто-пута.

Председник Вучић је рекао да је још у оквиру Берлинског процеса 2014. године са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о повезивању Приштине и Ниша ауто-путем.

Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је Берлински процес осмишљен да подржи све пројекте који спајају.

“Ово није једини пројекат, врло је важно када са Приштином имамо све више проблема да се пољаше порука да ће један пут – пут мира омогућити проходност, фреквенцију и лагани пролаз у оба правца. Лука Драч је веома важна, једно од чворишта преко којег се значајан део терета може организовати“, рекао је Одаловић.

Напомиње да је важно да се превазилазе баријере, а код овог пута је посебно важно што се два пута годишње на Мердару формирају колоне понекад од десетак километара са возилима дијаспоре, Албанаца који раде и живе на Западу – за време летњег периода и пред празнике – онда настаје колапс.

“Ово је начин да се то превазиће, да се модерном саобраћајницом која ће, надам се, бити настављена од Мердара до уласка у Приштину, преко читавог простора КиМ стигне до Албаније и сиђе до Јадрана”, каже Одаловић.

Наводи да је реч о пројектима спајања, као и да је иницијатива Отворени Балкан имала за циљ да пошаље поруку да желимо и у путничком саобраћају и у железничком саобраћају да се повежемо и да свима буде боље. “Има одређених политиких елита у земљама у окружењу и на простору КиМ које не разумеју те поруке и не желе да буду део оваквих пројеката”, додао је Одаловић.

Према његовим речима, јучерашњи дан шаље позитивне поруке, отвара зрачак наде. Подсећа да простор КиМ има неколико административних прелаза.

Ако се комунукација и проходност омогући људима и за робу, имамо све предуслове да имамо и бољу ситуацију. Пројекат Отвореног Балкана је то имао за циљ, истиче Одаловић и напомиње да су те теме отворене када Курти није постојао на политичкој сцени.

Курти има проблем са ЕУ, САД и са Србима са севера
Говорећи о томе за шта је Курти заинтересован, Одаловић је рекао да Курти покушава да нам отме део наше територије и то му је кључни циљ.

“Има проблем на унутрашњој сцени са свима, има проблем са ЕУ и САД, као и са Србима са севера. Свака његова прича је покушај да окрене и не чује шта је 3. јуна њему поручено – Европа је поручила три тачке и пут у деескалацију, он обрће ствари”, указује Одаловић.

“Мало смо с правом љути на међународне посреднике што нас на одређени начин изједначавају понекад у ескалацији која је настала на северу КиМ, а за ескалацију је искључиво одговоран Курти”, додаје Одаловић.

Истиче да на КиМ нема ниједног инцидента који изазивају Срби и да Курти треба да повуче специјалне јединице и градоначелнике као и да распише изборе.

Одаловић је истакао и да је један број Срба морао да се дислоцира због Куртијевих спискова, као и да је Курти сада проблем међународне заједнице и политичких странака косовских Албанаца.

“Нису прегласни у томе да осуђују шта он ради на северу, али се плаше како реагују САД, оптужују га да свађа њих са стратешким партнерима, који су наумили да им праве државу”, напомиње Одаловић.

Одаловић указује на немоћ Европе да натера Приштину да уради шта је потписала.

“Европа нема инструменте да их натера, почеле су мале мере, санкције, то је оно што брине лидере осталих партија косовских Албанаца”, напоменуо је Одаловић.

“Курти је опседнут севером КиМ, то неће моћи да траје дуго. Мораће да формира ЗСО”, закључио је Одаловић.

Подели на: