Најновије вести

Она је наша помоћница и заштитница

У Грачаници обележена Велика Госпојина, слава манастира Грачаница

 

 

Светом архијерејском литургијом, литијом и резањем славског колача у манастиру Грачаница обележена је храмовна слава – Успење пресвете Богородице. Литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства епархије у присуству више стотина верника из целе Србије и суседне Северне Македоније.
У својој беседи верницима владика Теодосије је истакао да сви хришћани славе Пресвету Богородицу као своју мајку.
-Она јесте мајка Божија, али је духовно мајка свих нас. Она је у невољи, опасности, болести, помоћница и заштитница и више брине о сваком од нас него рођена мајка. Зато ми прослављамо данашњи празник, нарочито овде у овој светој обитељи која ове године слави 700 година од свог настанака и исто толико година од упокојења Светог краља Милутина. Грачаница, односно овај храм посвећен Пресветој Богородици, најлепша је задужбина међу многим његовим задужбинама, беседио је владика и додао:
Наш народ се на данашњи дан окупља у храмовима широм света. Данас је сабор и народ се сабира на молитву да би прославио ону која је прославила Бога тако што га је родила и служила људима на спасење. Нека би Господ молитвама Пресветој Богородици заштитио и ову свету обитељ која служи овде, као што су некада мироносци били верни Христу под крстом.
Празник Успење Пресвете Богородице, у народу познат и као Велика Госпоина, је уједно и сеоска слава. Мештани Грачанице после литургије славље настављају у својим домовима окупљени око свечане трпезе уз песму и дружење са родбином и пријатељима.

М.Ч.

Подели на: