Најновије вести

ОНО ШТО ЈЕ БИЛО НА ПОЧЕТКУ БИЋЕ И НА КРАЈУ

Његова поезија очарава магијом писања и причања. Ванвременски књижевни мајстор, мислилац и ерудита који са једном песничком сликом дочара мисао, емоцију, атмосферу…, реагујући на оно што је давна прошлост или слућена будућност. Са лакоћом артикулише искуства из различитих области живота, а српски народ га свуда дочекује са најдубљим поштовањем. Довољно је рећи само Матија.

  • Шта се из Вашег Веље Дубоког трајно сместило у сећања које Вас увек и свуда прати?

Име му каже да је то Веље Дубоко, а не каже ни шта је Веље ни шта је Дубоко, а ја покушавам да побројим и одгонетнем шта сам све велико и дубоко отуда понео у првих 10 година живота.

  • У којој мери је завичај утицао на Ваше књижевно стваралаштво?

О завичају су исписани планински венци књига. Мени у овом часу искрсавају пред очима стихови из једне од наших јуначких песама о сеобама. Стоји блека јагњад за овцама Стоји дрека јарад за козама Стоји рика телад за кравама Стоји њиска ждребад за коњима Види стока да ће путовати Паке жали свога завичаја!

  • Да ли је књижевност изгубила на значају и могу ли књижевност и уметност мењати свет у овим немирним временима?

С једне стране су у наше време и уметност и уметници ућуткани и премештени у паралелни свет да не би сметали политици и политичарима. С друге стране, књигу су заменили многи други изуми да их овде не набрајам. А сви се они служе различитим језицима. Ко зна колико је књига расуто по тим изумима, где има и ремек дела, али књига остаје најважнији човеков изум и она ће надживети све те новотарије. Оно што је било на почетку биће и на крају.

  • Да ли песник мора бити заљубљен да би настала поема „Вера Павладољска” и колико љубав, као снажан осећај привржености свим људима и бићима, може учинити свет лепшим?

Да се помогнем и својим стиховима: Сети се песника који не постоје А једино вреде због љубави своје А по Павлу и да планине помераш Ништа си ако љубави немаш.

  • Питање чувања идентитета је једно суштинско питање времена у којем живимо, а у том контексту неизоставно је питање Косова и Метохије. Да шаљете некоме телеграм са Косова, шта бисте му написали?

Да наставимо са стиховима: Мани ме се незнана делијо Косово је и без нас крваво Држимо се Резолуције 1389. Сетимо се да је Јуда био благајник издаје па се обесио. Р. К.

Подели на: