Најновије вести

ОРДЕН И ЗАХВАЛНИЦА “НИКОЛА ТЕСЛА” ДОДЕЉЕНИ ПАНОРАМИ-ЈЕДИНСТВО”

За Видовдан, а приликом откривања бисте Николи Тесли у Грачаници, додељени су орден и захвалница “Никола Тесла” , Установи за новинско издавачку делатност “Панорама- Јединство” од Теслине научне фондације из Филаделфије (САД), за допринос очувању лика, дела и заоставштине Николе Тесле и Теслиног народа.

У  образложењу Теслине научне фондације се, између осталог, наводи да се на страницама “Јединства” често могу прочитати дивне репортаже о Николи Тесли. Такође се наводи значај листа “Јединство” за Теслин-српски народ на Косову и Метохији, те да је “Јединство” већ 80 година у мисији и на стражи у очувању српског језика, писма и културе на Косову и Метохији. Док траје забрана за сву робу па и штампу из централне Србије на КиМ, “Јединство” пробија све баријере и стиже у српске средине на Косову и Метохији. Поред тог, иницијатор и предлагач да биста Николе Тесле буде у Грачаници је Рада Комазец, директорица “Панораме-Јединство”, стоји у образложењу Теслине научне фондације.
Упитали смо директорицу Комазец шта ово високо признање значи за кућу на чијем је челу.
– Велико је задовољство овде, поред свете Грачанице за Видовдан примити у име установе коју водим орден и захвалницу “Никола Тесла”. И Грачаница и Видовдан и Тесла- има ли нешто лепше од тога. Радује ме, пре свега, ова предивна биста Николе Тесле, а онда, наравно, и награда за издавачку кућу и лист који водим- казала је Комазец.
Иначе, ово признање “Панорами-Јединству” доделио је председник Теслине научне фондације из Филаделфије Никола Лончар, који је дошао специјално из САД да открије бисту Николе Тесле у Грачаници, дар Научне Теслине фондације и вајара Светомира Арсића Басаре.
М.Чанковић
Подели на: