Најновије вести

Организација ПСО делила летке о праву на приступу јавним документима

Организација „Пробуди свест омладине“ (ПСО) данас је у центру Грачанице грађанима делила летке, преко којих су их информисали о њиховом праву на слободном приступу јавним документима.

 

Према речима представнице ПСО-а Јоване Ђорђевић њихова данашња активност део је пројекта који се односи на укључивање младих у процесу доношења одлука, као и информисање о њиховим правима.

„Урадили смо летке на којима грађане информишемо на који начин могу доћи до неког документа којим располаже орган јавне власти, а односи се на све оно о чему јавност има оправдан интерес да зна. Пре свега, желели смо младе да охрабримо и укључимо у процесу доношења одлука или стратегија које се односе на омладину“, казала је Јована.

Ову активност подржала је и Општина Грачаница. Штанд организације ПСО данас је обишао и део руководства ове локалне самоуправе: заменик председника Општине Грачаница Саша Данић, директорица образовања Бранкица Нићић и директор економског развоја Небојша Миловановић.

Заменик председника Општине Грачаница Саша Данић истакао је да се локална самоуправа ради траспарентно, те да се залаже за већу сарадњу са грађанима, као за њихово учешће у процесу доношења одлука.

Говорећи о приступу јавним документима, он је истакао да је та област детаљно уређена Законом, те да локална смаоуправа тражиоцу приступ документима омогућава у складу са законским одредбама.

Данашњу активност ПСО је спровела захваљујући финансијској подршци организације УНИЦЕФ.

Подели на: