Најновије вести

Осетљива на корене и трагедију Балкана

Изложба слика Ирине Черњавсни Шантрић у Музеју македонске борбе у Скопљу

Изложба слика под насловом „Вибрације“ привукла је велики број љубитеља уметности и гостоваће у још неколико градова у Македонији.
У Скопљу је, крајем фебруара, у Музеју македноске борбе, организована изложба слика академске сликарке и песникиње Ирина Черњавски Шантрић. Изложба слика под насловом „Вибрације“ привукла је велики број љубитеља ументости и гостоваће у још неколико градова у Македонији. Изложбу је званично отворила њена Екселенција Душанка Дивјак Томић, амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији. На изложби се уводним говором обратила публици директорка Музеја македонске борбе Даниела Николова, као домаћин и организатор изложбе, а говорила јеи директорка Галерије 73 Мирела Пудар као и историчар уметности, виши кустос Кумановског музеја Драгана Спасковска. Отварању изложбе је присуствовао и аташе амбасаде Руске федерације у Северној Македонији њ.е. Михаил Крапива. -На позив Музеја македонске борбе из Скопља, уз велику подршку Галерије 73 из Београда која је стала уз нас, отворена је самостална изложба мојих слика и академског сликара Сава Рупића из Требиња под називом Вибрације, каже Ирина Черњавски Шантрић.
И мада су два уметнка ликовно различита спајаила их иста родољубивиа промисао. Обоје својим особеним ликовним речником осликавају поднебље из којег потичу. -Ирина Черњавски Шантрић потиче из Метохије, а руског је порекла. Њен опус Ођек векова са којим се представила македонској публици представља духовност, традицију, раскош ктиторских и световних одежди на фресакама византијских и балканских цркава и манастира.
Директорка Галерије 73 Мирела Пудар и историчар уметности је, између осталог, рекла: -Ова изложба је допринела да се на пољу културе унапреде везе две институције КУ Галерије `73 и Музеја македонске борбе, што је допринело зближавању два суседа“. -У својој првој уметничкој изложби пред македонском јавношћу, академска уметница Ирина Черњавски Шантрић је одлучила да се представи избором уметничких дела, заокружених насловом „Ођек векова“. То је ликовна продукција коју је ауторка радила кроз један дужи временски период (почевши од 2017. године) и која у потпуности одражава њен већ добро устаљени и препознатљив сликарски језик и сензибилитет. Ирина Черњавски Шантрић је носталгично осетљива на своје руске и метохијске корене, преосетљива на познату и катастрофалну балканску прошлост, трагедију ратова и сеоба, на духовност и вековну традицију православља. Отуда је у Ирининим делима све подређено њеном унутрашњем свету, њеном пореклу, припадности, сећањима, сусретима са споменима, путовањима кроз време. Те акумулиране емоције, тај духовни пртљаг, представљају својеврсне личне реликвије које одређују и истовремено окружују зону њеног тематског интереса обликованог у ликовној иконографији дела. Ово су речи историчарке уметности Драгане Спасковске.
Користећи колористичку палету чистих и звучних тонова Ирина Черњавски Шантрић се приближила средњевековној уметничкој гами боја, по чему је упадљиво препознатљива. Њене слике из најновијег опуса „Ођек векова“ које имају прилику да виде и македонски љубитељи уметнсти дочаравају тродимензионалност и непрекидно кретање, управо онако како сликарка ствара своја дела.
Ирина Черњавски Шантрић се овом приликом захвалаила Музеју македонске борбе у Скопљу, директору Даниели Николовој, амбасадорки Душанки Дивјак Томић, Мирели Пудар и свима који су допринели да се ова изложба оствари.
Легенда: Са изложбе у Скопљу

С.Ђукић

Подели на: