Најновије вести

Османи: Северни сусед стална претња миру и безбедности у региону

Честитајући “Дан снага”, председница Вјоса Османи изјавила је да је, у време када Косово развија војску са НАТО снагама, његов северни сусед стална претња миру и безбедности у региону, изводећи војне маневре са другом глобалном претњом Русијом, преноси Косово прес.

 

 

Османи је рекла да је чланство у НАТО стратешки циљ Косова коме ће стално бити посвец́ени и да КБС постаје важан фактор у одржавању глобалне безбедности, као поуздан партнер најмоћније војске света, америчке.

„Од новембра прошле године када смо заједно обележили ваш дан, наше снаге су обележиле брз развој трансформишући се од чувара унутрашњег мира у важан фактор у очувању глобалне безбедности, као поуздан и важан партнер најмоћнији војске у свету, у САД и других партнера у оквиру најмоћнијег војног савеза у историји човечанства, НАТО. Пре неколико месеци припадници КБС по први пут у историји снага искрцали су се у једној међународној мировној мисији у Кувајту као део контингента гарде америчке војске Ајове. Ово је био први али пресудан корак у остварењу нашег и вашег сна да будемо градитељ и гарант глобалног мира и да служимо уз наше историјске савезнике“, рекла је она.

Османи је као успех навела и учешће КБС у војној вежби „Дефендер Еуропе 2021“, којој је Косово први пут било домаћин и када је КБС по први пут потврдио своје пешадијске способности на нивоу чета на међународном нивоу. Она је истакла и то да су набавка војне опреме, донирана и купљена, доказ да Косово гради неопходне капацитете за одбрану земље.

„Повећавамо подршку војсци у циљу чланства у НАТО, како бисмо осигурали да наше оружане снаге буду интегрисане што је пре могуц́е у структуре НАТО-а, тамо где и то заслужујемо“, рекла је Османи.

Османи је додала да су КБС с правом разумели осећај народа Косова да постане део трајног савеза са САД помажући у авганистанској избегличкој кризи. Превоз и пратња многих авганистанских избеглица са приштинског аеродрома до избегличких кампова у Урошевцу, према њеним речима, знак је не само спровођења одлука институција вец́ и неговања подршке за расељене.

Подели на: