Најновије вести

Османијева са Лајчаком: Имамо вољу за деескалацијом и новим изборима на северу Косова

Председница у Приштини Вјоса Османи пренела је Мирославу Лајчаку да су централне институције заједно са међународним партнерима посвећене превазилажењу актуелних изазова и да су показале вољу за деескалацијом, нудећи организовање нових избора на северу Косова, у складу са законским одредбама и оквирима.

 

 

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се данас у Приштини са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

“У контексту недавних дешавања на северу, Османијева је нагласила да се криминалне групе и појединци који су користили насиље над полицијом, новинарима, припадницима Кфора, Еулекса и грађанима морају суочити са правдом”, наводи се у саопштењу кабинета Вјосе Османи након састанка са Лајчаком.

Османијева је истакла да у Приштини остају непоколебљиви у свом циљу за мир и стабилност.

Лајчак борави у Приштини како би разговарао о актуелним политичким и безбедносним изазовима, са посебним акцентом на северу Косова, напорима за деескалацију ситуације, као и о потреби примене Бриселског споразума и Охридског анекса.

Након сусрета са Вјосом Османи, Лајчак се састао са премијером Аљбином Куртијем.

Ристуча са Лајчаком и шефом делегације ЕУ

И Командант Кфора, генерал Анђело Микеле Ристућа, данас се састао са Мирославом Лајчаком и шефом делегације ЕУ у Приштини Томашом Суњогом.

“Они су разговарали о најновијим информацијама о општој ситуацији и континуираним напорима Кфора у подршци дијалогу Београда и Приштине, уз посредство Европске уније”, навели су из Кфора на Твитеру.

После Београда, премијери Холандије и Луксембурга посетили су Приштину и затражили од званичника да спроведу план Европске уније за деескалицију ситуације на северу КиМ и повратак дијалогу, нагласивши да је регионална стабилност веома важно питање.

Подели на: