четвртак, 24. септембра 2020. | 02:37

Осојане: Осамнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба

У недељу, 11. авуста 2019. године са почетком у 8 часова, у Осојану ће бити обележено осамнаест година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Метохију, наводи се у саопштењу Дома културе Грачаница.

 

Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце.

Свету архијерејску литургију служиће епископ рашко-призренски Теодосије у обновљеној цркви Св. Архангела Гаврила у Осојану.

Планирано је да породице жртава, званичници, представници локалних самоуправа и грађани прошетају од цркве до центра села где је постављена спомен плоча са именима убијених и отетих Срба на територији Општине Исток током ратних дешавања на Косову и Метохији, представник Удружења „Косметски страдалници“ откриће спомен плочу.

Скупу ће се обратити Душан Козарев заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Наташа Шћепановић председник Удружења „Косметски страдалници“, Малиша Ђурић, председник Привременог органа Општине Исток. Наступиће хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Грачанице и хор „Симонида“ из Грачанице.

Организатори овог догађаја су Дом културе „Грачаница“, Удружење „Косметски страдалници“, Привремени орган Општине Исток и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, наводи се у саопштењу.

Подели на: