Најновије вести

Отмица етнички мотивисана

Поводом 21. годишњице киднаповања новинара радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића

 

Поводом 21. годишњице од отмице новинара радио Приштине, Ђуре Славуја и Ранка Перенића представници удружења новинара Србије ( УНС) и њихове колеге из Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) посетили су 21. августа место и спомен плочу у рејојну Велике Хоче где су нестали новинари радио Приштине, Ђуро Славуј и Ранко Пернић последњи пут виђени.
Председник УНС-а, Владимир Радомировић том приликом истакао је да је то место трагедије, не само за српске већ и све новинаре на свету.
-Нећемо дозволити да колеге по други пут буду отете и убијене. Ако заборавимјмо на њих, шта су радили, страдаће и други пут, а ми то нећемо и не смемо дозволити- истакао је Радомировић.
Генерални секретр УНС-а, Нино Брајовић, најавио је да ће УНС у скорије време поставити спомен обележја и другим убијеним и киднапованим новинарима на КиМ,а међу њима је и Љубомир Кнежевић, дописник нашег листа и листа“ Политика“ из Вучитрана. Он је подсетио да је међу убијеним новинарима на КиМ 7 Срба и седам Албанаца.
-Захваљујући упорниости у постављању плоче и колегиници Петковић успели смо да обавимо, отворимо и покренемо истраге убистава и киднаповања 14 колега на КиМ- нагласио је Брајовић.
-Важно је да се албанске колеге и албанско удружење новинара одазову нашем позиву да ово буде заједнички посао. Нећемо бити мирни, док епилог нашег рада не буде иамо резултат- додао је Брајовић.
Истраживачки новинар УНС-а, Јелена Л. Петковић, која већ три године покушава да сазна шта се десило са истрагама убијених и несталих колега на КиМ, казала је да је последња информација да су „ први пут све истраге под једним кровом“ као и да има уверавања од косовског тужиоца Бесима Кељмендија да се ради на њима.
-Кељменди је рекао да су информације из истраживања УНС-а значајне за њихов рад и да ће све истраге о убистивима и киднаповању наших колега бити поново отворене. Он је рекао да су те инфорамције прослеђене надлежним тужиоцима и да они на њима раде“, казала је Јелена Петковић.

Председник ДНКиМ, Будирмир Нићић подсетио је да је Шабан Бериша, који је признао да је јануара ове године багером ишчупао плочу отетим новинарима , Славују и Перинићу кажњен на три месеца условног затвора и новчано у износу од 200 евра.
-Ми нисмо задовољни том пресудом, јер је полиција у свом извештају навела да је то дело етнички мотивисано. Према нашим сазнањима суд то није узео у обзир. Сматрамо да је отмица Славуја и Перинића етнички мотивисана, да су отети зато што су Срби. Можда је и то разлог што већ 21. годину не знамо ништа о њиховим судбинама- истакао је Ничић.
Правни заступник УНС-а, Јована Филиповић, каже да се два пута обраћала надлежном тужилаштву и суду у Ђаковици, тражећи увид у спис предмета, али да није добила никакав одговор.
Подсетимо спомен плоча,несталим новинармима Ђури Славују и Ранку Перниићу , постављена од стр ане УНС-а и ДНКиМ, на којој пише када су нестали и где је истакнуто „ Тражимо их“ постављена недалеко од регионалног пута Велика Хочи рушена је 7 пута. Последњи пут је постављена у мају ове године.
Ђуро Славуј и Ранко Перинић нестали су 21.августа 1998.године, када су кренули ка манстиру Свети Врачи у Зочишту да направе прилог за радио Приштину о порватку отетих монаха од стране такозване ослободилачке војске Косова( ОВК). Виђени су у Великој Хочи у преподневним сатима поменутог датума. У време њиховог одласка у манастир, Ораховац, где се ова српска светиња налази био је под контролом Ослободилачке војске Косова.
С.И.

Подели на: