Најновије вести

Отворена 10. смотра “Дани Јањевачке речи”

Десета по реду, јубиларна смотра, „Дани Јањевачке речи“ отворена је синоћ у Јањеву. Млади из Јањева и њихови гости из Кистања и Загреба су показали литерарно и драмско умеће. На једном месту видели су се радост, таленат, али пре свега, осећај заједништва.

Жеља за неговањем и очувањем јањевачког говора и традиције ујединила је децу и младе који су у Јањево дошли из Загреба и Кистања. Истичу, да на овај начин стичу нове пријатеље и упознају своје рођаке.

„Овде сам већ други пут, први пут сам био пре три године. Први пут је било стварно незаборавно искуство, јер када дођеш овде подсетиш се својих корена, видиш где су живели твоји родитељи, иако је то сада све у рушевинама. Осетиш се прихваћено, дођеш овде и одмах си пријатељ са свима. Стварно једно неописиво искуство, и без обзира на то што је сада мањи број Јањеваца, али када се сви окупимо шватимо да је то једино битно“, истиче Владо Гласновић из Кистања.

„Радујемо се јер упознајемо нове пријатеље и тако се зближавамо. За данашњу манифестацију смо се спремали кратко“, каже Ана Тошић из Јањева.

„Кратко смо се спремали, али све је одлично испало. Велика нам је част да нам долазе гости из Загреба и Кистања. Сваке године упознајемо нове пријатеље, чак и родбину“, наглашава Ана Марија Јозић из Јањева.

„Био сам одушевљен када сам чуо да долазимо, стварно је одлично. Дуго смо се спремали за ову мафистацију“, истиче Марио Доћковић из Загреба.

„Када смо чули да ће десета по реду јубиларна смотра бити овде у Јањеву, одмах смо почели са припремама које су трајале два, три месеца. Дошли смо са око двадесеторо деце. Пуно смо пријатеља видели након три, четири године од када смо последњи пут били овде. Неке не можемо ни препознати јер су порасли, каже Матео Цирмотић из Кистања.

Жупник у Јањеву Дон Мата Палић, који је претходно служио мису у цркви Светог Николе, каже да је посебна част да се 10. јубиларна смотра одржава у Јањеву. Иако услови у којима Јањевци данас живе нису најбољи, он наглашава да Хрвати у Јањеву опстају.

„Ова три дана нам свакако пуно значе, јер су се многи Јањевци који живе ван Јањева одазвали и заинтересовали да се позабаве дијалектом и начином на који смо говорили и и даље говоримо у Јањеву. Тако да је циљ упознавање, неговање и развијање тог дијалекта, а уједно и заједништво са децом и младима који долазе из Загреба и Кистања где су наше заједнице, а и овде у Јањеву“, објашњава Дон Мата Палић.

Председница удружења „Јањево – Загреб“, Ружа Голомејић, истиче да сви који су Јањево напустили да га носе дубоко у срцу. Каже да где год да су по свету, да му се увек радо враћају.

„Оно што ову смотру чини посебном је то наше заједништво из Кистања, Загреба и Јањева, управо на овој нашој родној груди. Ми представљамо нашу заједницу у Загребу, где се трудимо да очувамо успомену на наше Јањево, на начин да негујемо наше обичаје и традицију. То се преноси на трећу генерацију која се рађа у Загребу. Посебно ми је драго што смо ове године из Загреба довели педесетак младих и деце који учествују у овој смотри, а већини њих је први пут да су овде“, наглашава Ружа Голомејић.

Пашко Јовановић, председник удружења „Атлас“из Кистања, каже да је задивљујуће то што се већ десет година одржава ова манифестација, која повезује традицију, говор и стваралаштво Јањеваца.

„Драго ми је што деца то препознају и што своје радове, своје стваралаштво, заправо темеље на прошлости и садашњости. И као што је Дон Мата рекао ’будућност не знамо каква ће бити, али надамо се да ће бити добра за све нас’. Деца се невероватно радују, погото када се иде у Јањево. Из Загреба и Кистања је пуно више пријава него када су дешавања код нас у Загребу и Кистању. Јањево је препознато и од стране деце где су живели њихови предаци и које они радо посећују“, објашњава Јовановић.

Десета по реду смотра литерарног, сценско-драмског, филмског, музичког и плесног старалаштва посвећена је животу хрватске заједнице у Јањеву.

Организатор јубиларне 10. смотре „Дани Јањевачке речи“ је удружење „Јањево-Загреб“, а суорганизатори су Жупни уред Јањево, удружење „Свети Никола“ из Јањева и удружење „Атлас“ из Кистања.

Подели на: