Најновије вести

Овај суд ће бити политички као и Хашки трибунал

Проф. Др Душан Челић, председник координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије о Специјалном суду за злочине на КиМ

 

Mоја очкивања нису позитивна. Можда ће неколико лица бити оптужено из неког трећег ешалона тзв. УЧК и могуће да ће то послужити да се „опере биографија” свих осталих, казао је Душан Челић одговарајући на питање „Јединства” каква су његова очекивања од Суда за злочине ОВК. Челић тврди да је ово политички суд као и Хашки трибунал.

„Бојим се да је ово већ виђена прича као и са Хашким трибуналом. Као што је Хашки трибунал био политичка институција а не правосудна, јер је циљ Хашког трибунала био постављен као политички циљ, односно, помирење у региону а не правда и привођење правди злочинаца. Тако је и овде. Циљ овог, условно речено, малог косовског Хага, је политички. Политички циљ је да се дисциплинују отприлике они који су сада у првом и у другом ешалону руководства тзв. републике Косова. Дакле, дисциплиновањем треба да постану политички коректни. То је нека врста штапа и шаргарепе којим се маше њима, а бојим се, да ће правда бити спорадична или селективна. Чим је селективна правда, онда нема правде. Правда треба да буде изнад политичког и сваког другог утицаја, а она у овом случају то није – изричит је проф. др Душан Челић.

  • Професор сте међународног права, годинама се бавите злочинима над српским народом на територији бивше СФРЈ. Како је могуће да нико није крив за злочине над српским народом, нпр. у Хрватској у Олуји, Бљеску, Медачком џепу, Миљевачком платоу, Масленици… Да ли није било доказа или је главну улогу одиграла политика?

Наравно, доказа је било. Хашки трибунал није утврдио да није било злочина што је јако лицемерно. Он је утврдио да су у случају злочиначке акције „Олуја” и у случају других злочиначких акција, које су извеле хрватске формације, учињени злочини. Хашки трибунал је имао доказе, али у пресуди није било доказа против оних који су били оптужени. Дакле, утврђено је да је било злочина, али нема одговорних за злочине. Скоро исто се десило у Хашком случају против Харадинаја. Познато је да је 20 сведока на волшебан начин умрло, да не кажем убијено и нестало непосредно пре и током процеса случаја Харадинај у Хагу. Тако да није било ниједног живог сведока који жели да сведочи у случају против Харадинаја, а евидентно је да су злочини били и да их је Хашки трибунал потврдио. Уосталом у пресуди Баљају је потврђено да је било злочина, али да нема опет одговорних за те злочине. То се говори да је на делу једна победничка правда, правда победника која је селективна. Оно што победник жели да види својим очима и онога кога види као победника, он је за њега невин, а онај ко је у пораженој перцепцији њиховој , а то су Срби, они су кривци.

  • Чему је онда уопште сврха овог суда?

Сврха је опет политичка.

  • Може ли се десити да буду аболирани челници ОВК овим судом?

Ја мислим да један добар део неће бити ни оптужен.

  • Није ли то неки вид аболиције?

Наравно, да је аболиција и бојим се да је тај суд више у сврси ових преговора у вези статуса Косова и Метохије. Како би се омекшао косовско-албански политички врх и учинио неке политичке уступке. Ако буде тако онда неће бити ништа од кривичне одговорности. Ја се плашим да ће уствари бити тако. Да ће одговарати можда неки други трећи ешалон као што је одговарао чувар у неком логору Идриз Баљај, а неће одговарати они који су вишеструки злочинци, они који су командовали и организовали те злочине.

  • Како је било могуће да Хашки трибунал уништи доказе из „жуте куће” као непотребне и застареле?

Ми смо чули из уста бившег тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да није ништа скандалозно, то што су уништени докази у вези „жуте куће”, злочина трговине органима отетих Срба. Ја морам да кажем да је више него скандалозно. Ако знамо да нема преживелих жртава из случаја „жута кућа”, онда су то били једини материјални докази. И ти једини материјални докази су тамо негде 2003, 2004. уништени. То је , заиста, страшно.

  • Има ли сада довољно доказа да Специјализовани суд за злочине на Косову спроведе правду, уколико истински жели да то учини?

Постоје још увек живи сведоци и нешто материјалних доказа толико-колико смо могли да чујемо. Тужилаштво за ратне злочине је уступило све од доказа што је имало тим специјализованим већима Специјализованог суда за ратне злочине на Косову. Ја сам уверен да постоји једна критично правна основа да би могла да се процесуира за ратне злочине.

  • Зашто се чекало толико времена да би се судило за злочине над Србима на КиМ ?

Нажалост, овде је протекло превише времена да би се до пуне и праве истине дошло. Чини се да је неко намерно заташкавао, одуговлачио и пропустио да би се утврдила истина на основу правих доказа и сведочења. То је апсурдно, али је тако. Нажалост, овај суд је једини могући начин да сазнамо макар део истине. Другог начина немамо.

  • Имате ли утисак да Срби брзо забораве своје страдале и да се у довољној мери не саосећају са породицама жртавама?

Наша удружења се труде да негују ту културу сећања. Ми смо јако чудан народ. Веома често смо склони да заборављамо жртве. Ми се њих сетимо спорадично, када је нека званична годишњица или датум некога злочина и да опет онда све прекрије пепео заборава. Због тога мислим да је веома важно и ми одавно указујемо на чињеницу да жртве чекају на правду. Докле год постоје наша удружења указиваћемо на то и бити истрајни у томе.

Р. Комазец
Подели на: