Најновије вести

ОВАЈ СУД РАДИ ДА БИ РАДИО, А НЕ ДА БИ НЕШТО УРАДИО

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ, АДВОКАТ О СПЕЦИЈАЛНОМ ТУЖИЛАШТВУ И СУДУ ЗА ЗЛОЧИНЕ НА КОСОВУ

 

Одлазак Харадинаја у Хаг је циљ прикупљања политичких поена пред предстојеће изборе. Не верујем да ће они који га штите све ове године и који су одговорни за косовску драму – дозволити да неко из „ОВК” одговара за учињене злочине. Тај сценарио смо већ гледали. Нема ту правде ни права. То је тактичка варијанта Вашингтона. Овим одласком у Хаг, Вашингтон Харадинају додаје 4-5 посто бирача на будућим парламентарним изборима – оценио је за „Јединство” познати адвокат са дугогодишњим искуством пред Хашким трибуналом, Горан Петронијевић и додао: – Њихова стратегија је сада да одуговлаче са косовским решењем убеђени да ће победити демократа Џо Бајден на следећим изборима у САД. Истовремено заборављајући да се мењају геополитичке прилике у свету и у политичком и у економском смислу.

  • Чему је уопште сврха формирања Специјализованог суда и тужилаштва за злочине почињене на КиМ?

Тај суд само ради да би радио, а не да би нешто урадио. Међународна заједница наложила је косовским властима да га оснују, јер није могла остати нема на извештај Дика Мартија. Ми, пре свега, морамо да доставимо све што имамо и што је преостало од доказа. Многи докази су на чудан начин нестали. Хашки трибунал је многе доказе против Харадинаја игнорисао, а један део је нестао активношћу тадашњег српског министра правде. Данас Харадинај може бити процесуиран за нове доказе, јер су деловали у целој Метохији убијајући и Албанце за које су касније оптуживали српске снаге. Значајно би било доставити имена сведока који су међу живима. Ја лично не верујем да ће било шта бити од велике користи, јер они, као што рекох, не раде да би урадили већ раде да би радили и на крају аболирали вође „ОВК”. По мом дубоком убеђењу ово је намештаљка и трик. То смо гледали већ два пута и он је из сваког одласка у Хаг изишао јачи и формирао владу. Прошле године дошао је као херој. Ја сам убеђен да ће он сада то исто учунити. Према томе, читава сврха свега овога што они сада раде је питање његовог рејтинга и једноставно да покажу да се нешто ради. Да су имали намеру да искрено процесуирају ратне злочинце, они би то одавно учинили, јер прошло је већ пет година од када су га формирали. Он после шесте године почиње да ради. А главни тужилац Специјализованог тужилаштва је један од заменика када је суђено у Хашком трибуналу Рамушу Харадинају. Ја немам веру да ће било шта да се заврши и да ће се одговорни за злочине над Србима процесуирати и одговарати.

  • Како је могуће да тужиоци тог суда најављују поново суђење српским генаралима који су већ осуђени пред Хашким трибуналом за, како се наводи, злочине над Албанцима и чак су покушали да испитају генерала Павковића у затвору? Да ли је могуће два пута судити по истој ствари?

То је марифетлук који су они урадили. То они нису смели да ураде. Генерал Павковић издржава казну по пресуди Међународног кривичног суда за бившу Југославију и о њему брине једини Секретаријат трибунала, односно Механизам у Хагу. Без одобрења тог органа они не смеју ништа да чине. Они су направили ма
рифетлук тако што су ишли ка Финској, као држави која признала Косово, па су ишли применом механизма међународне правне помоћи. То је озбиљан прекршај. Према томе, Павковићев адвокат колега Алексић је то одлично и одмах шватио и указао да то не може. Не бих ја рекао да је то само за унутрашњо–политичке намене, то што они раде. Они никада ништа не раде без наговора и без договора са својим савезницима са администрацијом у Вашингтону. Они у том правцу делују. Ово што сада раде ја сам такође убеђен да је то тактика и потези САД.

  • Ово је трећи пут да Харадинаја позивају и враћају из Хага. Како да верујемо у међународно право?

Ја сам учествовао на једном скупу о међународном праву где сам младим људима појаснио како функционише међународно право. У мом крају када се говори о покојнику на одру, почиње са реченицом „Тужни скупе”. Тако сам почео излагање о међународном праву.

  • Имате ли ви као правник икаква очекивања од тог суда када је у питању правда за злочине „ОВК”?

Не. Ако се и подигне нека оптужница то ће неку сићу да процесуирају. Ако неког и закаче, од неког од крупних са том оптужницом, брже ће га ослободити него шта га оптуже. Ово није међународни суд. То је косовски суд са међународним елементима. Имате тужиоце Американце и Американци држе комплетно све у својим рукама. Они ће одређивати да ли ће или неће оптужити и процесуирати злочине „ОВК”. Они на тај начин и учвршћују ту своју моћ над властима на Косову. Јер, свако ко не буде слушао могу да га оптуже. Све ово што се догађа резултат је њиховог договора. Ту нема никакве дилеме.

  • Да ли је Србија правила грешке када је у питању Рамуш Харадинај и учинила све у претходном периоду да се прикупе докази и подигне оптужница против њега?

Да, и то непрекидно. Ми смо чак имали једну информацију док сам био у Пећи коју нисам никада успео до краја да проверим да је он у једном тренутку био скоро ухапшен и у окружењу и да је стигло неко наређење да се прекине. То је било 1998. године. О томе се ћутало.

  • Да ли је пропуштена шанса да се оптужи и процесуира Харадинај још у првом суђењу у Хашком трибуналу?

Што се тиче његовог првог суђења, документа су отишла у Министарство правде а Министарство правде Србије селективно слало у Хаг 2003. године. Тада је Харадинај био у јако блиским односима са тадашњим министром правде Републике Србије Владаном Батићем и са госпођом Радом Трајковић, која је била у председништву Демохришћанске партије Владана Батића. По мојим сазнањима лепо је сарађивала са Харадинајем као посланик у Скупштини Косова. Бивши министар Владан Батић је слао доказе о злочинима Рамуша Харадинаја. Од опсежне документације и доказа који недвосмислено оптужују Харадинаја, они су укупно послали три ЦД-а на којима се нису налазили докази које смо ми лично предали. Говорим о генералу Делићу, Дрецуну и мени, јер смо ми лично те доказе предали преко суда у Пећи Министарству правде Србије. Један део документације чак никада није стигао у Хаг, јер када је обновљен поступак поново су тражили доказе. То је доказ да је неко у Министарству правде Србије прикривао и није слао доказе који би оптужили Харадинаја за злочине.

  • Да ли још увек има живих сведока који би пристали да сведоче о злочинима Харадинаја?

Сведока има али се прикривају на Косову, у Албанији, у такозваној међународној заједници. Нажалост, има и код нас. Један руски новинар, мој велики пријатељ радио је интервју са Харадинајем. На крају када је мислио да је камера искључена и то није ушло у састав емисије, али ми је показао како му Рамуш Харадинај са смехом одговара док га овај пита – „Па добро како је било могуће да будете ослобођени поред толико доказа – а он се насмеја на једну страну и каже – питајте ове у Београду”. То сам својим очима видео. То је суштина.

  • Значи ли то да правде за српске жртве неће бити…?

Нажалост, ја не верујем.

Р. Комазец  

Подели на: