Најновије вести

Пад оболелих не сме да нас завара

 У недељи за нама у пи-си-ар лабораторији у Косовској Митровици обрађен је 431 узорак, од чега је 133 било позитивно на ковид 19, што је за 60 мање у односу на недељу дана раније. Истовремено, из изолације су изашла 142 лица. С друге стране и даље је значајан број пацијената са тежим и тешким клиничким сликама. Прошле недеље на овом делу КиМ регистрована су четири смртна случаја услед ковида 19. Преминула лица су из Лепосавића, Грачанице, Прилужја и Косовске Митровице. – Повратак нормалном животу могућ само ако се двотрећински вакцинишемо и уколико постигнемо колективни имунитет – казао је директор ЗЦ у Косовској Митровици др Златан Елек

 

 

Епидемијска ситуација у српским срединама на Косову и Метохији се полако стабилизује, нарочито у односу на крај марта, али и у односу на почетак априла када су се видели први знаци побољшања. Томе сведоче и ковид бројке из претходне седмице које су повољније у односу на поменути период. Наиме, у недељи за нама у пи-си-ар лабораторији у Косовској Митровици обрађен је 431 узорак, од чега је 133 било позитивно на ковид 19, што је за 60 мање у односу на недељу дана раније. Истовремено, из изолације су изашла 142 лица. С друге стране и даље је значајан број пацијената са тежим и тешким клиничким сликама. Прошле недеље на овом делу КиМ регистрована су четри смртна случаја услед ковида 19. Преминула лица су из Лепосавића, Грачанице, Прилужја и Косовске Митровице. Тренутно је активно 735 случајева. Од почетка епидемије у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица укупно су тестирана 18.573 лица, од чега је код 5.689 потврђено присуство коронавируса. У српским срединама на КиМ, до сада је од последица ковида 19 преминуло 135 особа.

ВИШЕ ОТПУСТА НЕГО ПРИЈЕМА

– Тренутна епидемијска ситуација је стабилна, мада то не би требало да нас завара. У овом тренутку имамо 89 пацијената, од тога 34 на кисеоничкој терапији и три пацијента у респираторном центру који су наши најтежи пацијенти. У задњих седам дана бележимо благи пад пријема пацијената уз већи број отпуста и надамо се да ћемо уз мере које су прописане од стране Кризног штаба доћи у ситуацију да уз вакцинацију, успемо да за наредних месец или два видимо видни бољитак овде у нашем граду – казао је в.д. директора Здравственог центра Косовска Митровица др Златан Елек. Захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, Влади, ресорном министарству као и Канцеларији за Косово и Метохију која организује вакцинацију ми смо дошли у ситуацију да можемо и да бирамо коју ћемо вакцину да примимо,  па у наредној недељи имамо три на располагању, рекао је др Златан Елек и истакао да је што се тиче имунизације држава Србија  једна од ретких у региону која има све четири вакцине. Наводи да се у једној недељи вакцинисало 150 здравствених радника.

– То је сасвим добар одзив, рачунајући и то да је близу 500 радника оболело од ковида. Када се узме тај податак укупан број вакцинисаних и оболелих стигли смо до цифре да је преко 50 одсто здравствених радника заштићено од коронавируса – рекао је Елек и апеловао на све грађане Косова и Метохије да искористе шансу која им је пружена. „Таква шанса се једном у животу пружа, а то је шанса да ускоро изађемо као победници из ковид инфекције и победимо коронавирус као што је то урадила држава Израел, као што то ради Велика Британија и да се вратимо нормалном животу“, рекао је директор КБЦ-а у Косовској Митровици.

– То можемо само ако се двотрећински вакцинишемо и уколико постигнемо колективни имунитет. Уколико не будемо то урадили и даље ће се пролонгирати ова прича са коронавирусом. Време није наш савезник по питању вакцинације. Вакцинацију треба искористити у смислу да се вакцинише што већи број становништва укључујући и здравствене раднике у краћем временском периоду – навео је Елек. Апелује на све да слушају само савете струке, а не писање лаика по друштвеним мрежама. Подсећа да је било таквих ситуација у прошлом веку где је доказано да је вакцина спас за човечанство, у низу болести треба слушати речи струке – Видели смо да струка каже да треба да будемо вакцинисани, видимо да нико није умро од вакцине, не треба да постоји то неповерење, зато што је вакцина једини лек који вас не лечи до короне, али вас штити да се разболите од короне. Уколико имате адекватан имуни одговор, а и ако се разболите од короне велика је вероватноћа пркеко 98/ 99 одсто да нећете умрети од короне – навео је др Елек.

zРЕАГЕНСИ ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ СИМПТОМА КОВИДА КБЦ-у У ГРАЧАНИЦИ

У српским срединама у централном делу КиМ није било значајнијег побољшања ситуације. Број нових случајева је идентичан прошлонедељном и износи 41. У болници се налази 28 пацијената. Од почетка епидемије  у овом делу КиМ укупно је потврђено 800 случајева заразе вирусом корона. Кризни штаб позива мештане на одговорно и дисциплиновано понашање, наводећи да је одговорност на свима нама. Такође је упућен и апел на обавезно ношење заштитних маски, држање дистанце, појачано одржавање хигијене, као и поштовање мера ограничења броја окупљених, како у затвореном тако и на отвореном простору. У циљу што ефикасније борбе са коронавирусом председник општине Грачаница Срђан Поповић и шеф мисије ИОМ-а (Међународна организација за миграције) Ана Ростовска потписали су меморандум о донацији реагенаса за рано откривање симптома ковида 19, Клиничко-болничком центру Приштина, тренутно смештеном у Грачаници. Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да је ова донација стигла у право време и да је од великог значаја.

– Драго ми је да је процедура око ове донације експресно започета, односно, веома брзо ће болница у Грачаници добити реагенсе који су веома битни, нарочито сада када се сви боримо против коронавируса. Општина Грачаница има изузетну сарадњу са ИОМ-ом и ово је само наставак – казао је Поповић и изразио наду да ће се одлична сарадња наставити и у будућности. Шеф мисије ИОМ-а Ана Ростовска задовољна је резултатима који су постигнути  координацијом Општине Грачаница и ИОМ-а. – Надамо се да ћемо овим реагенсима повећати капацитет болнице да се бори и да спречи ширење вируса. Тестирање је предуслов да се заустави пренос заразе и драго ми је што смо били у могућности да обезбедимо  реагенсе. Веома смо посвећени наставку сарадње са Општином Грачаница са којом већ имамо дугогодишњу сарадњу  и овиме желимо да је појачамо не само у борби против ковида, већ и решењима за економски развој општине – рекла је Ростовска. Болници у Грачаници биће испоручено 2.500 реагенаса за Д-Димер, 2.000 реагенаса за ЦРП и 875 реагенаса за Тропонин. Пројекат спроводи Канцеларија ЕУ у сарадњи са мисијом ИОМ. Општина Грачаница је суфинансијер. Надлежни из грачаничког Дома здравља и ове недеље истичу добар одзив грађана када је реч о вакцинацији јер је, како су рекли, то најсигурнији начин да се из кризе са коронавирусом најбрже изађе. Из поменуте здравствене институције апелују на грађане да је неопходно да се са првим симптомима јаве Ковид амбуланти, како би добили одговарајућу терапију, и како би ток болести протекао без већих проблема. Саветују пацијентима да се строго придржавају лекарских правила,  јер свака непослушност и чак мала одступања могу довести до најгорег исхода. Инфекција корона вирусом, подсећају они, није само болест респираторног система, како многи мисле, већ једна системска инфекција где вирус напада већи број органа и органских система. Поред респираторног тракта, вирус може да нападне срце, бубреге и нервни систем и зато је важно на време потражити медицинску помоћ.

ГРАЂАНИМА НА КиМ ОГРАНИЧЕНО КРЕТАЊЕ

Како би се спречило ширење коронавируса, косовска влада је одлучила да грађанима од 7. до 18. априла забрани кретање у периоду од 22ч до 5ч, саопштено је из полиције. Ова одлука не важи у следећим случајевима: посета лекару, набавка лекова и хране од стране привредника, транспорт медицинских радника и достава хран

Подели на: