Најновије вести

Пахор у Приштини: Поштовати споразуме из Брисела, укључујући и ЗСО

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је у Приштини да подржава иницијативу “Отворени Балкан”, а да је на Београду и Приштини да проблеме решавају дијалогом, да успоставе међусобно поверење, тако што ће постовати постигнуте споразуме у Бриселу.

 

Борут Пахор је рекао да је лично подржао “Отворени Балкан” када је покренут у оквиру Берлинског процеса за који каже да је веома искрен, са амбициозним циљевима и да одговара свим странама у региону.

“Ако државе у Берлинском процесу или у оквиру Отвореног Балкана сарађују у економском, политичком или културном аспекту, онда ће да дође до решавања неколико проблема који данас нису решени”, оценио је Пахор после сисрета са Вјосом Османи.

Казао је да тренутно не жели да буде наиван, предлажући било коме, било шта.

“Као пријатељ западног Балкана, као неко ко подржава интеграције, и као пријатељ свих држава и Косова које смо признали, знам у овом тренутку да није све то довољно, значи да је то једна од могућности, то није алтернатива прикључивања западног Балкана ЕУ”, рекао је Пахор.

Додао је да је Отворени Балкан комплементаран процес који омогућава да се нека питања реше у сарадњи и да се избегну препреке и могуће решавање комплексних питања.

Истакао је да Словенија подржава дијалог Београда и Приштине и да се ради о процесу битном у ширем смислу.

Упитан око става Љубљане за формирање Заједнице српских општина, Пахор је нагласио да споразуме постигнуте у Бриселу треба поштовати и дијалогом отклањати препреке за његово спровођење.

“Услов је да се верује дијалогу и да се поштују споразуми. Ми шватамо одлуку Уставног суда, али за трећу страну која није постписница овог споразума, док се ви не договорите другачије, овај споразум мора да се поштује”, категоричан је Пахор.

Вјоса Османи је супротно словеначком председнику навела да је “Отворени Балкан” “простор за ширење српске хегемоније”, а о неспровођењу споразума из Брисела оптужила је Београд.

“Мислим да је време да разговарамо о страни која не спроводи договоре, а то је Србија. Није имплементирала 2/3 постигнутих споразума”, рекла је Османи.

Тврди да је Приштина применила 90 одсто споразума, а да није спровела договор о ЗСО.

“Устав је јасно рекао да то није у складу са њим, кршење Устава би било да ЗСО има извршна права”, казала је Османи.

Словеначки председник се састао и са премијером Аљбином Куртијем и командантом Кфора.

Председник Словеније Борут Пахор састао се јуче у Београду са председником Србије Александром Вучићем.

Подели на: