Најновије вести

Палмер: Опозиција у Приштини треба да осигура кворум за избор председника

Амерички специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је да ће САД да раде са било којом владом у Приштини након избора одржаних 14. фебруара, нагласивши да би волео да види јаку владу.

 

Амерички специјални представник Метју Палмер изјавио је за приштинске медије: “Желели бисмо да се формира влада, влада која ће бити добар, снажан партнер САД. Немамо преференције у политици других; радимо са владама које су изашле из слободних, поштених и демократских избора. Чини се да постоји врло јасан пут ка снажној влади на Косову која може бити такав партнер САД”.

На питање да ли је Вјоса Османи прихватљива за САД као будући председник, Палмер је рекао да је то “ствар унутрашњих политичких процеса на Косову и да опозиција треба да буде лојална својим грађанима и остане у Скупштини када буде био биран председник”.

“Што се тиче избора председника, ми мислимо да оне странке које ће бити у опозицији, треба да се понашају одговорно као лојална опозиција, да буде присутна, да осигурају кворум за гласање и да институције могу функционисати. Последња ствар која је Косову потребна су још једни избори. Косову су потребна влада, председник и пут ка Европи”, рекао је Палмер.

Самоопредељење је номиновало Вјосу Османи за новог председника.

Да би скупштина изабрала председника потребан је кворум од две трећине од 120 посланика.

Покрет Самоопредељење, победник избора одржаних 14 фебруара нема половичну већину. За подршку избора председника потребна је подршка опозиционих странака.

Подели на: