Најновије вести

Палмер: Приштина нема шта да изгуби у дијалогу

Помоћник заменика америчког државног секретара за западни Балкан Метју Палмер изјавио је у Приштини да “осећа хитност за постизање споразума” Београда и Приштине, наглашавајући да статус кво није одржив и да не одговора никоме.

 

Ову хитност осећамо сваког дана, што је раније могуће. Сваки дан без решења је изгубљен дан. Потенцијал обе земље захтева помирење. Имамо осећај да желимо да ствари брзо напредују. Могуће је постићи нешто изванредно, било да је то попут Дејтона или Рамбујеа, не могу да нагађам”, рекао је Палмер на трибини са студентима и представницима цивилног друштва на Косову.

Палмер је рекао да ће Сједињене Државе бити ту да осигурају спровођење онога што се постигне.

“Не видим да ће Косово изгубити било шта ако оде за преговарачки сто. То је једини начин да Косово добије било шта. Не видим могућност да Косово прихвати нешто што је њему неприхватљиво и не видим тачку у овом процесу у ком би Косово било приморано да прогута нешто што не жели или не заслужује. Или да пристане на нешто што није у његовом интересу”, рекао је Палмер.

“Косово контролише своју судбину, тако да Косово одлучује ко ће говорити за њега у току овог процеса. Косово одлучује о чему ће преговарати у току овог процеса и оквирима свог ангажовања”, прецизирао је Палмер.

Једини начин да то функционише је дијалог, рекао је Палмер нагласивши да је “независност Косова неповратан процес”.

Палмер од Аљбина Куртија очекује, уколико буде изабран за премијера, да буде добар партнер за САД. Нада се да ће се Курти трудити да помогне остваривању заједничких циљева.

“Надам се да ће разумети да ће дијалог са Србијом бити важан не само за Косово већ и за САД. Надам да ће пронаћи пут назад ка преговарачком столу”, нагласио је Палмер.

Помоћник заменика америчког државног секретара за западни Балкан састао се данас са делегацијом Српске листе, са косовским председником Хашимом Тачијем, као и са представницима Демократског савеза Косова Исом Мустафом и Вјосом Османи.

Подели на: