Најновије вести

Палмер: САД неће пристискати Београд и Приштину

САД неће притискати, већ охрабрују Београд и Приштину да постигну споразум о нормализацији, изјавио је амерички специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер, али је додао да сматра да је пуна нормализација односа две стране “хитна ствар”.

 

 

Палмер је у интервјуу за Н1 на питање да ли администрација америчког председника Џозефа Бајдена има неки рок за постизање споразума Београда и Приштине или ће преговори моћи да трају колико то буде било потребно, Палмер је рекао да не верује да постоји рок, али и да “сматра да је ствар хитна”.

“Ми бисмо волели да се стране обавежу да ће кренути ка решавању овог питања, пуној нормализацији, што је пре могуће. Време није на нашој страни. Што дуже будемо чекали то ће бити теже и сви изазови ће бити комликованији”, рекао је Палмер.

Он је прецизирао да САД неће наметати решења Београду и Приштини и да ће споразум о нормализацији односа морати да буде прихватљив руководству и грађанима Србије и Косова.

Палмер је рекао да САД подржавају процес који води Европска унија и њен изасланик Мирослав Лајчак, као и да се нада да ће две стране брзо наставити да преговарају.

Истакао је важност спровођења Бриселског споразума, укључујући оснивање Заједнице српских општина, што је „потребно урадити кроз дијалог“.

„Ми то јасно кажемо нашим партнерима у Београду и Приштини… Постоји обавеза са обе стране да се имплементира Заједница српских општина и то мора да се деси“, казао је Палмер.

Изасланик Стејт департмента за Западни Балкан прокоментарисао је и изјаву лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија да дијалог није међу његовим приоритетима.

„Чуо сам приоритете које је господин Курти истакао – транспарентност, добро управљање, борба против корупције, сређивање ситуације на Косову…то су и наши приоритети, ми желимо да се све то деси на Косову“, казао је Палмер, додајући да ће Косово морати да се бави и спољном политиком и да сарађује са суседима.

„Косово може на конструктиван начин да учествује у овом дијалогу бавећи се домаћим реформама. Не видим никакву контрадикцију између тих приоритета“, рекао је Палмер.

Оценио је да се у дијалогу „не креће од нуле“, ”да су многи аспекти споразума из Брисела спроведени” и ”да су променили живот људи на боље”, а као примере је навео правосуђе, слободу кретања, енергетику и потрагу за несталим особама.

Упитан да ли САД и даље очекују да Србија пресели амбасаду у Израелу у Јерусалим, што је договорено Вашингтонским споразумом из септембра прошле године, Палмер је подсетио на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да „поздравља све што је урађено између Србије и Косова у последње четири године“.

„То је на крају крајева одлука Србије, где ће се амбасада налазити. Наша је у Јерусалиму и тамо ће остати“, казао је.

На питање о могућој ревизији Вашингтонског споразума и деловима који се односе на 5Г мрежу и диверзификацију извора снабдевања енергијом, Палмер је одговорио да ће се „још разговарати о свим тим питањима“.

Говорећи о извештају Европског парламента, у ком се тражи да Србија реши афере Јовањица, Крушик и Телеком, Палмер је рекао да такве случајеве треба решити „у складу са европским вредностима и основима европског права“.

За владавину права залажу се и ЕУ и САД, а то је област где је забележен напредак, али је пуно посла остало да се уради, казао је.

Према његвим речима, „чланство Србије у ЕУ захтеваће много више од нормализације односа са Косовом“.

””Стандарди за улазак у ЕУ – то је 80 хиљада страница. Правила су сложена и захтевна али то је услов за чланство у том ексклузивном клубу“, рекао је Палмер.

Додао је да ће то ће захтевати реформе и напредак у областима као што су слобода медија, демократске реформе, изборне реформе, транспарентност, добра управа.

„Много земаља је прошло тим путем пре приступања ЕУ. Требало би да дође до промена у Србији, те промене треба да буду доследне обавезама које је Србија својом вољом преузела у поступку европских интеграција“, рекао је он.

Изразио је „дубоко разочарање“ тиме што је већина опозиционих странака одабрала да не учествује на последњим изборима.

„Верујемо да бојкот никад није право решење за демократске реформе, то политичке странке избацује из игре“, рекао је амерички изасланик за Западни Балкан.

Подели на: