Најновије вести

Палмер тражи да Српска листа присуствује избору председника

Заменик помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер затражио је од посланика Српске листе да остану у скупштинској сали током ванредне седнице за избор председника привремених институција у Приштини, преносе косовски медији.

 

 

Листа “Газета Блиц” тврди, позивајући се на своје изворе, да су одређени званичници САД разговарали и са председником Србије, Александром Вучићем, како би утицао на посланике Српске листе да остану у скупштинској сали приликом гласања за косовског председника, преноси Косово онлајн.

Како се наводи, представници Српске листе за сада јавно не коментаришу наводе о покушају америчког утицаја да присуствују седници, чије се одржавање очекује у поподневним сатима.

Самоопредељење премијера Аљбина Куртија прикупило је потписе да се за председника изабере Вјоса Османи.

Курти је раније данас запретио да ће ако Османи не буде изабрана за председника тражити нове изборе.

За избор председника потребно је две трећине гласова од укупног броја посланика, односно 80 од 120.

Уколико у прва два гласања ни један кандидат не добије већину од две трећине неопходних гласова, организује се треће гласање на којем се гласа о два кандидата са највећим бројем гласова у другом кругу гласања.

Председник је изгласан уколико је кандидат добио већину гласова свих присутних посланика, зашта је потребан кворум од 80 посланика.

Подели на: