Најновије вести

Парламент у Приштини сутра ванредно о одржавању референдума и на КиМ

Премијер у Приштини Аљбин Курти најавио је да ће сутра у косовској скупштини бити одржана ванредна седница поводом одржавања референдума и на Косову и Метохији.

 

 

Аљбин Курти је то пренео новинарима након састанка који је имао са амбасадорима земаља Квинте, преносе приштински медији.

Најавио је и заједничко саопштење са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи и председником косовског парламента Глауком Коњуфцом.

Медији наводе да је ванредна седница скупштине заказана за 14 часова у суботу.

Земље Квинте позвале су владу привремених приштинских институција да дозволи Србима на Косову и Метохији да у недељу 16. јануара, гласају на референдуму о промени Устава Србије, наводи се у њиховом заједничком саопштењу.

Лидери у Приштини поновили противљење одржавању референдума
Челници привремених косовских институција Вјоса Османи, Глаук Коњуфца и Аљбин Курти саопштили су да су представницима земаља Квинте у Приштини поновили противљење одржавању референдума, истичући да је то њихов заједнички и усаглашен став.

“Поред понављања да ће грађани косовских Срба са двојним држављанством имати право да гласају у складу са међународним стандардима и праксом, односно поштом и у Канцеларији за везу, институције су јасно ставиле до знања да отварање српских бирачких места на Косову представља јасно кршење Устава и закона Косова, као и међународне праксе”, навело је њих троје у саопштењу.

Оценили су “да би такав чин представљао кршење територијалног интегритета од стране Србије у односу на независну и суверену државу Косово”.

Тврде да је досадашња пракса примењивана од 2012. године, била неуставна и као резултат тога не обавезује садашње институције у Приштини.

У међувремену је и опозиција у Приштини подржала став лидера централних приштинских институција да не дозволе да и на Косову и Метохији буде одржан референдум о промени Устава, који организују централне власти у Београду.

Подели на: