Најновије вести

Патријарх Порфирије: Када би папи забранили да уђе у Ватикан, свет би се дигао на ноге; Вучић: Њихова највећа срамота

Патријарх српски Порфирије поручио је, након састанка са председником Александром Вучићем, да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир. Истиче: да су папи забранили да уђе у Ватикан, читав свет би се дигао на ноге. Забрана уласка патријарху Порфирију на КиМ једна је од највећих срамота коју су могли да приуште себи, а не нама, рекао је председник Александар Вучић.

 

 

Патријарх Порфирије рекао је, након састанка са председником Вучићем, да никада није било толико новинара у Патријаршији.

“Та чињеница показује не само да сте сви заинтересовани за оно о чему смо председник и ја разговарали, не само за оно што се дешава на КиМ, јер је тамо ситуација заиста озбиљна и тензије су досегле тачку из које могу да се отворе путеви које нико од нас не жели и који нас не би одвели у било шта што би нам донело не само мир него и какву-такву равнотежу”, рекао је патријарх.

Указао је да је јучерашњи дан за њега лично био тужан.

“Али то и није толико важно да ли је тужан за мене, већ што је тужан за многе људе, нашу браћу и сестре на КиМ, за наше монахиње и монахе и свештенство који су са радошћу и нестрпљењем ишчекивали да поглавар и духовни отац њихове цркве дође у оквиру својих редовних програма у Пећку патријаршију”, додао је патријарх.

Указао је да је желео да се у овим тешким тренуцима заједно са њима помоли Богу за све наше људе којима нимало није лако на КиМ.

“Али и за све људе света, за мир у свету, а пре свега и изнад свега за међусобно разумевање, за суживот и за мир између Албанаца и Срба”, наглашава патријарх.

Истиче да је чињеница да само ми између себе и својим напорима можемо боље разумети једни друге, а вековима на простору КиМ живе заједно Срби и Албанци.

“Срби су на КиМ готово 15 векова, а не знам да ли четири или пет векова Албанци и Срби заједно живе на том простору”, наводи патријарх.

Истиче да нас то учи да ако постоји добра воља може се наћи пут у заједнички живот, може се наћи пут који води у оквир у којем за свакога има места.

“Без обзира на то што ми је било забрањено да одем на КиМ, ја сам пре свега сигуран, а уверавам и сву браћу и сестре на КиМ, да ћу не чекајући много бити с њима тамо и да ћу се заједно с њима молити Богу”, додаје патријарх.

“Да су папи забранили да уђе у Ватикан, читав свет би се дигао на ноге”
Наводи да неће да улази у оквире шта су грађанска права и верске слободе.

“Само ћу рећи једну ствар – да је Пећка патријаршија за наш народ, за сваког поглавара наше цркве, оно што је Ватикан за Римокатоличку цркву или Латеран и замислите сада да неко без икаквог разлога, са најблаже речено комичним образложењем, само зато што му се хоће, забрани папи да уђе у Ватикан или да оде Латеран”, додаје патријарх.

Ово кажем због тога што сам сигуран да би читав свет устао на ноге, наглашава патријарх и додаје да не постоји под капом небеском било ко ко са своје позиције нешто одлучује да не би дигао свој глас и штитио право поглавара Римокатоличке цркве.

“Болна је и та чињеница или питање – да ли постоји иједан поглавар неке верске заједнице који не може да посети свој народ и своје вернике и уђе у своју кућу. Манастир Пећка патријаршија је имовина СПЦ и кућа поглавара СПЦ, њеног патријарха”, додаје.

Указује да је покушао и јуче у неким директним контактима са људима за које мисли да могу да помогну да таква “бесмислена, апсурдна и ирационална забрана буде уклоњена”.

“А поновићу и сада, апелујем на оне за које мислим да сигурно могу, бирам речи па ћу употребити најблажу, да утичу на оне у Приштини који доносе одлуку да се таква одлука промени”, наводи патријарх.

“Људски животи већи од сваког интереса”
Што се тиче ситуације на КиМ, патријарх каже да “нисмо неко ко може да зна све шта се дешава”, а у разговору са председником имао је бројна питања.

“Ја сам поновио и подвукао да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир и молио сам лично и председника и читаву Владу да учине све да се сачува мир, да не дај Боже не дође до оружаних сукоба, јер они ником добро донети неће”, наглашава патријарх.

“У исто време то молим и оне који имају власт у Приштини, али једнако молим и велике силе, институције које су важне и доносе одлуке у центрима моћи, одлуке које неретко утичу на животе свих нас, да и они дају све од себе да помогну да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи од сваког интереса. Ја сам потпуно сигуран да они то могу, а молим се да Богу да у ове претпразничне божићне празнике он својом љубављу дотакне и умове и срца свих људи, а нарочито оних који живе на Косову и Метохији и да Бог дâ мир између Албанаца и Срба”, поручио је патријарх Порфирије.

“Да и свима нама који славимо Божић, православним хришћанима, то буде дан радости, дан мира, дан љубави”, закључио је патријарх.

Вучић: Забрана уласка патријарху Порфирију највећа срамота
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је и ноћас и јутрос разговарао са патријархом Порфиријем и упознао га са ситуацијом из различитих углова, и политичког и безбедносног.

“Јучерашња забрана уласка Његовој светости и неомогућавање да оде у Пећку патријаршију најбоље говори о онима који су то извели, а то су само делимично власти у Приштини. Они који су најављивали да ће то осудити, то су урадили на начин да ме је било срамота. То је једна од највећих срамота које су могле да приуште себи, а не нама”, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да нашем народу на КиМ они не могу да отму из срца нашег патријарха.

“Али је важно да видимо како одлучују о нама и нашем народу. Барикаде су чин протеста, а то осуђују, а где то може да се догоди у свету да неком поглавару цркве забране кретање? Због чега неко тако хистерично тражи укидање барикада? Па да би протерали Србе са севера Косова. Те путеве користе само Срби, тим путевима не иду Албанци. Што журите, као да смо их ми поставили? Шта у ствари хоћете?”, упитао је председник Србије.

Вучић је рекао да свакодневно воде разговоре са представницима међународне заједнице.

“Они су тешки, али морамо да их водимо. Нису изашли Срби на барикаде јер им се ћефнуло. Они који су заједно са НАТО земљама згазили суверенитет Србије, газе резолуцију УН, Кумановски споразум, дрзнули су се да говоре о неком територијалном интегритету, и још вам говоре да вам цури време”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је добро да знамо да они желе сукобе, убиства Срба, и да треба сви да знају да је то истина.

Вучић је поновио да су Срби изашли на барикаде јер им је речено да ће формирати ЗСО још пре 10 година, па да немогу на референдум, али да ће моћи на изборе.

“Онда упадају у изборне комисије, хапсе људе. Ухапсили су Пантића под оптужбом да је ратни злочинац, а није био док је био полицајац. Дајте Пантићу да се лечи, да иде у кућни притвор или макар да буде у Косовској Митровици и тражимо да се поштује оно што је потписано још 2013. године”, рекао је Вучић.

“Покушавамо на све начине да сачувамо мир”
Председник Србије је рекао да су на сталној вези са међународном заједницом.

“Разговарамо и са Мирославом Лајчаком и са Габријелом Ескобаром и покушавамо на све начине да се сачува мир. Ми ћемо да наставимо да тражимо компромисна решења, где год видимо неки и најмањи прозор. Ја ћу да идем свуда да разговарамо и са нашим народом. Да ли ћемо у томе успети, то не зависи од нас”, истакао је Вучић.

Вучић каже да је и када смо имали кризу у јуну рекао да начин на који хоће да нас здробе показује да не треба да имамо сумњу да ће се то наставити.

“Јер видите да имате некога ко уопште неће да разговара. Који је циљ рушења Срба осим страдање и прогон Срба? Али чак и да успемо и изађемо из овога, а знам колико се сви моле за то, биће нешто ново за 15 дана. Јер је њихов циљ избацивање Србије са КиМ и избацивање свега што је према њима непослушно и зато сва ова хапшења”, рекао је председник Србије после разговора са патријархом Порфиријем.

Подели на: