Најновије вести

Патријарх Порфирије: Ми показујемо да смо Христови, да смо народ мира

У манастиру Грачаница Свету литургију на Бадњи дан служио је Његова светост Патријарх српски Порфирије уз саслужење владике рашко-призренског Теодосија, викарног владике хвостанског Алексеја и других владика, као и свештенства и монаштва СПЦ пред више од хиљаду верника који су присуствовали литургији, како у самом манастиру, тако и у порти.

 

 

У беседи након литургије и причешћа, патријарх је позвао на мир, праштање и помирење.

“Наш православни српски народ има, што нема ниједан српски други народ, а то је поздрав који један другом упућујемо на дан Божића „Мир Божји – Христос се роди“. У тој речи открива се наше опредељење. Ми показујемо да смо Христови, да смо народ мира, али у правом смислу те речи и зато знамо да не можемо желети мир само за себе и да не можемо имати мир за себе ако желимо немир и одсуство мира другима, нашим комшијама, али исто тако и они треба да знају ако хоће мир за себе, не могу га задобити уколико желе немир нама”, рекао је у беседи патријарх Порфирије.

Долазак Патријарха српског у Грачаницу на Бадњи дан за верни народ представља охрабрење у овим тешким временима.

“Посебно ми је драго што је са нама за време празника наш Патријарх. Морамо да будемо сложни поготово у овим тешким временима јер једино тако можемо да победимо све недаће, све проблеме са којима се суочава наш народ. Ми смо народ мира и верујемо да све ово мора да прође, а до тада морамо да се окупљамо око наше цркве и наше државе”, рекао је за РТВ Грачаница начелник Косовског округа Срђан Поповић.

Обележавање Бадњег дана биће настављено у порти манастира Грачаница паљењем бадњака.

Подели на: