Најновије вести

Патријарх Порфирије одговорио Кривокапићу

Патријарх Порфирије одговорио је Здравку Кривокапићу на његов предлог да потпишу Темељни уговор између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе.

 

 

То је потврђено Тањугу у Патријаршији.

Реч је о тексту уговора, речено је, у који је Влада Црне Горе унела велики број измена у односу на текст који су обе стране заједнички утврдиле, усагласиле и договориле да потпишу 27. маја у Патријаршији у Београду .

Патријарх Порфирије, наводе у Патријаршији, је обавестио Кривокапића да је предложене измене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који у складу са Уставом СПЦ има последњу реч по овом питању.

Црногорски премијер, Здравко Кривокапић изјавио је синоћ да је Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно завршен и предат Патријаршији, а Влада Црне Горе спремна је да га потпише и да он очекује одговор.

“Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха да прихвати тај уговор и ако треба негде да се коригује и да се тај темељни уговор што пре потпише. Ја не желим да прејудуцирам време, а време је најбоље када се две стране договоре”, рекао је Кривокапић гостујући у емисији Актуелно Телевизије Пљевља.

Подели на: