Најновије вести

Пауер: Формирање ЗСО ће помоћи нормализацији односа Србије и Косова

Администраторка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер, после састанка са косовском председницом Вјосом Османи, рекла је да Београд и Приштина морају да интензивирају напоре за нормализацију односа, и додала да би формирање Заједнице српских општина помогло у том процесу.

 

“На састанцима са премијером и председницом Османи истакла сам снажну подршку Сједињених Америчких Држава нормализацији односа и охрабрила Косово и Србију да интензивирају напоре да убрзају пут ка овој нормализацији, јер ће сваки напредак у овом правцу бити за добробит грађана обе земље. Оснивање Заједнице општина са српском већином ће помоћи и нормализацији односа, а самим тим, и економском развоју“, рекла је Пауер на конференцији за медије после састанка са Османи.

Она је рекла да су од 1999. године до данас, САД, на различите начине, инвестирале у Косово више од две милијарде евра и да ће наставити да помажу у његовом напретку ка евроатлатским интеграцијама.

Османи је поновила да су САД биле и остају највећи пријатељ Косова, захваливши се на подршци, како је рекла, пре и после проглашења такозване независности.

После јучерашњег састанка са косовским премијером Аљбином Куртијем, америчка званичница је нагласила да би процес нормализације односа између Београда и Приштине требало да се заврши обостраним признањем, али да је сада неопходно, како је навела, фокусирати се на испуњење тачака постигнутих споразума, посебно на формирање ЗСО.

Подели на: