Најновије вести

Петковић: Албански политичари припремају алиби да избегну обавезу формирања ЗСО

Албански политичари наставили су да припремају алиби за избегавање обавезе да формирају Заједницу српских општина, па већ унапред разговоре у Бриселу 2. маја о овој теми проглашавају неуспелим, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

 

Провидна је намера Приштине да побегне од разговора и процеса формирања ЗСО, па се служи постављањем бесмислених и немогућих услова, само да побегне од обавеза проистеклих и преузетих у дијалогу у Бриселу”, навео је Петковић у саопштењу.

Како је истакао, Београд неће ни де факто ни де јуре признати независност такозваног Косова, али је формирање ЗСО услов свих услова за нормализацију односа Београда и Приштине и предуслов за све даље кораке у том правцу.

“Зато нема Глаук Коњуфца, који једва води и скупштину такозваног Косова, никакав мандат да разрешава састав српског Управљачког тима за израду Статута ЗСО, тако да му је боље да се мане ћорава посла, јер је овакав састав српског тима потврђен и од стране његових законских инстанци”, навео је директор Канцеларије за КиМ.

“Да поновим, ЗСО мора бити формирана у складу са четири потписана споразума из 2013. и 2015. године, а подсећања ради Први Бриселски споразум ратификовала је чак и скупштина такозваног Косова, на чијем се челу Коњуфца налази, па можда хоће да каже да је и мандат тог тела почео са њим”, закључио је Петковић у саопштењу.

Глаук Коњуфца изјавио је раније данас да немају обавезу да формирају Заједницу српских општина без признања Београда, тврдећи да су договорена два колосека.

Подели на: