Најновије вести

Петковић: Бисљими изгубио сваки кредибилитет да говори о процесу дијалога и постигнутим споразумима

Главни приштински преговарач Бесник Бисљими изгубио је сваки кредибилитет да говори о процесу дијалога и постигнутим споразумима, јер сваким својим обраћањем он изнесе нови низ неистина, дезинформација и произвољних тумачења која директно урушавају разговоре у Бриселу, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

 

У кампањи дезинформација и страха Бисљими је сада је отишао најдаље, тврдећи да Срби са севера КиМ заправо желе да се одрекну српских личних карата и регистарских ознака, али да им то бране званични Београд и председник Александар Вучић који их због тога наводно гурају у некакве протесте, а права истина је да се званични Београд искључиво грчевито бори за мир и стабилност, наводи у саопштењу Петковић.

“Реч је о најмаснијој лажи, најобичнијој замени теза и кампањи лажних вести у које ни Бисљими не верује када остане сам са собом, јер добро зна да ниједан Србин на северу КиМ не жели ни документа, ни таблице лажне државе Косово. Оно што Срби желе јесте Заједница српских општина са свим извршним овлашћењима и надлежностима онако како је договорено Првим бриселским споразумом (2013) и Споразумом о општим принципима (2015), а не онако како би то желео Бисљими, поредећи ЗСО са невладином организацијом. Јасна је Бисљимијева намера да српско постојање и сва права Срба на КиМ сведе на ниво невладине организације, коју би онда могао да укине у сваком тренутку. Међутим, Бисљими би морао да зна да вековно постојање српског народа на својој српској постојбини нико неће моћи да избрише, у шта су сви могли и да се увере недавно на северу Косова и Метохије”, наводи Петковић.

Додаје да, уместо што се Бисљими жали да је у дијалогу оседео, а што никога не занима, “боље би му било да се посвети основним постулатима владавине права које очигледно не познаје и чињеници да су уговори израз сагласности воља две стране, а не наметање воље једне стране”.

“Јер да то разуме, Бисљими би бар мало био одговорнији у својим изјавама у којима нападима договор о енергерици и имплементацији Мапе пута, јер очигледно у Приштини не могу да се помире са тим да су морали да пристану на компромис, па сада нападају званични Београд не би ли спречили спровођење споразума”, каже Петковић.

Након договора о енергетици који смо успели после 10 година да договоримо и обезбедимо самостално снабдевање севера електричном енергијом преко српске компаније Електросевер, Курти и Бисљими су кренули у правцу једностраних потеза и насилних акција, урушавајући дијалог, наводи Петковић.

“Уместо да у овом периоду и лично разговарам са нашим народом на северу Косова и Метохије о примени енергетског споразума који би омогућио стабилно снабдевање електричном енергијом, Приштина ми је више пута забранила улазак на КиМ на лични захтев Бисљимија. Затим је Приштина кренула у гажење споразума, вршећи притиске на енергетски сектор на КиМ, како би спречили имплементацију Мапе пута и самостално деловање Електросевера”.

Петковић је истакао да је договором о енергетици обезбеђена самосталност за Електросевер у снабдевању и дистрибуцији и зато нема ниједан разлог да се тај споразум доводи у питање, како то тврди Бисљими.

“Уместо што се Бисљими служи оним што се у психологији назива аутопројекција, најпаметније и једино смислено је да се Приштина врати дијалогу и разговорима на чему све време инсистира Београд. Једино за преговарачким столом и компромисним решењима можемо да ставимо тачку на проблеме и то је оно што Приштина мора да швати, као што мора да разуме и став Брисела да спровођење споразума треба препустити стручњацима у области енергетике, уместо што Бисљими свакодневно врши отворен притисак на бројне факторе који треба да омогуће реализацију Мапе пута у области енергетике”, закључио је Петковић.

Подели на: