Најновије вести

Петковић: Борићемо се да се на КиМ одрже избори 3.априла

Упркос томе што је Аљбин Курти спречио одржавање референдума на КиМ, наставићемо да радимо на томе да се избори 3. априла одрже у јужној покрајини, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

 

 

Он је, гостујући на ТВ Прва, рекао да смо јуче присуствовали демонстрацији силе Аљбина Куртија која је ће имати “несагледиве последице” по нормализацију односа између Београда и Приштине.

“Од јутрос је мирно, али је ситуација напета јер смо јуче могли да видимо демонстрацију силе Аљбина Куртија, косовске полиције и РОСУ која је са дугим цевима и оклопним возилима стајала на регионалном путу између Лепосавића и Косовске Митровице. Погранична полиција је у много већем броју била присутна на Јарињу и Брњаку, а регуларна косовска полиција била је присутна у свим српским средина на КиМ и јужно од Ибра, тамо где се наш народ окупљао и желео да искаже протест и незадовољство због тога што му је Курти забранио изјашњавање на референдуму”, рекао је Петковић.

Он је навео да је српски народ са КиМ гласао на измештеним бирачким местима у Врању, Куршумлији, Новом Пазару и Рашки.

“Морали смо за један дан да се потпуно реорганизујемо, јер је референдумски материјал заплењен и налази се на терминалу административног прелаза Мердаре”, навео је Петковић.

Он је објаснио да је рефендумски материјал на Мердару, као и увек у сличним ситуацијама, требало да преузме мисија ОЕБС-а и даље их дистрибуира по српским срединама, али да их је уместо ОЕБС-а сачекала косовска полиција која је запленила материјал, а људе који су га носили лишила слободе, укључујући и координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића.

“Звао сам Мирослава Лајчака да се људи ослободе, а да ОЕБС преузме материјал и да га дистрибуира у српским срединама. Он је казао да ће да се обрати Куртију и то је било све. Не могу да верујем да Запад не може да изврши притисак на Куртија,” закључио је Петковић.

Он је оценио да Запад подржава Косово као своје чедо, али да ће Србија наставити да се мирним и демократским путем бори за одржавање избора на КиМ 3. априла.

Подели на: