Најновије вести

Петковић: Да је Бисљими хтео разговор са мном, имао би га

Да је Бисљими хтео разговор са мном, имао би га истог момента, зато сам и ишао у Брисел, рекао је директор Канцеларије за КиМ и главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином Петар Петковић реагујући на изјаву преговарача Приштине Бесника Бисљимија да је српска страна одбила заједнички састанак у Бриселу.

 

“Јуче сам у Бриселу са делегацијом из Београда провео 11 сати разговарајући са Мирославом Лајчаком. Да је Бисљими хтео разговор са мном, имао би га истог момента, зато сам и ишао у Брисел – да разговарамо! ЗСО, енергетику и остале споразуме Приштина мора да испуни, а не да их избегава”, написао је Петар Петковић на Твитеру.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими тврди да је српска страна била та која је током јучерашњег дијалога у Бриселу одбила заједнички састанак.

“Инсистирао сам на томе да се састанем са (Петром) Петковићем, али ми се чини да то није занимало српску страну, која је после медијима објавила да смо ми одбили разговоре”, рекао је Бисљими новинарима у Бриселу.

Према његовим речима, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак може да потврди ове наводе.

Бисљими оцењује и да је јучерашњи сусрет главних преговарача са посредницима ЕУ у дијалогу за циљ имао да се припреми наредни састанак дијалога на највишем нивоу између Александра Вучића и Аљбина Куртија.

У Бриселу званично наводе да се следећи састанак Вучића и Куртија може организовати тек ако буде задовољавајућих резултата у разговорима на нивоу главних преговарача.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио после јучерашњих састанак са Петковићем и Бисљимијем да су се стране “приближиле договору о неким документима” и да се “рад наставља”.

У дипломатским изворима у Бриселу се могу чути незваничне информације о томе да су се Београд и Приштина приближили договору око енергетике, као и спекулације о евентуалном састанку Вучића и Куртија пре избора заказаних за 3. април.

Подели на: